poniedziałek, 17 czerwca 2013

Chlebki z rozmarynem

Chlebki z rozmarynem

Chlebki z rozmarynem przepis

Gdy pierwszy raz trafiłam na ten przepis, wiedziałam, że prędzej, czy później będę musiała je upiec. Przepis jest naprawdę rewelacyjny, chlebki chrupiące i niezwykle smaczne. Jego ogromnym plusem jest to, że ich przygotowanie oraz pieczenie zajmuje bardzo niewiele czasu. W przeciągu ostatnich 10 dni robiłam je już pięciokrotnie. Do pieczenia chlebków z rozmarynem przyłączyła się także Ania i Maggie.

Chlebki z rozmarynem

CHLEBKI Z ROZMARYNEM

Składniki (na 3 sztuki):
[żródło]
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki bułeczkowej typ 650)*
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki wody 
  • 1/3 szklanki oliwy
  • do posypania: pokruszone igiełki rozmarynu i gruboziarnista sól
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Wlewamy wodę, dodajemy oliwę, mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią. Wyrabia się bardzo łatwo i stosunkowo szybko. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą cienko rozwałkowujemy (ja wałkuję na sylikonowej macie, jeśli nie posiadacie maty, wałkujcie ciasto na papierze do pieczenia. Odradzam podsypywanie ciasta mąką.). Możecie Waszym chlebkom nadać dowolne kształty. Ja robiłam trzy podłużne owalne chlebki. Każdy posypujemy solą i rozmarynem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli wałkowaliście chlebki na papierze do pieczenia, przenieście go po prostu na blachę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 8-10 minut (piekłam 8 minut). Chlebki możecie piec w dwóch turach (na jednej blasze zmieszczą się tylko dwa duże chlebki) lub włożyć do piekarnika dwie blachy. Chlebek znajdujący się na dole trzeba będzie piec  odrobinę dłużej aniżeli te chlebki, które są na górnej blasze. Najłatwiej podzielić chlebki na 6 części i piec mniejsze. Wówczas powinny się zmieścić na jednej blasze. 

*chlebki piekę też na mące typ 450 lub 500

Chlebki z rozmarynem

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

23 komentarze :

  1. Wyglądają niesamowicie smacznie :) Czy rozmaryn można użyć również suszony ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z suszonym też będą ok. Możesz dodać także innych ulubionych ziół :)

      Usuń
  2. chlebki? ja tu widzę krakersy raczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Toż to flatbread w całej okazałości :D

      Usuń
  3. O mój rozmarynie, o mój rozmarynie rozwijaj się! :D Przednie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie kojarzy się to z domowymi plackami na tortillę, tylko pieczonymi, a nie smażonymi :-) Choć smak zapewne całkiem inny :-) (no i chrupkość ;) )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają ciekawie, myślę, że kiedyś je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego chlebka jeszcze nie jadłam. Z dodatkiem rozmarynu na pewno smakuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Z taką oliwą muszę być idealne. W domu bardzo lubimy tak jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam te płaskie chlebki ! Do podgryzania i jako dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej boskie , tez je upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. fantastyczne :) z pewnością wypróbuję przepis:*

    OdpowiedzUsuń
  11. Wielkie dzieki za przepis - chlebki sa boskie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam! Smakują FANTASTYCZNIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Działasz ekspresowo. Miło to słyszeć :)

      Usuń
  13. i kieliszek białego wina...kupiłaś mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie się pieką w prodziżu, wyszły mi cztery z mąki kukurydzianej ze świeżym koperkiem, tymiankiem, bazylią i rukolą a do tego jajko na miękko.

    Pozdrawiam
    Prodziż

    OdpowiedzUsuń
  15. fajne fajne chlebki
    te dziś tez piekłam chrupiące odrobinę krakersowe te przypieczone
    ciasto o dziwnej konsystencji jak z drożdżami puchate zrobione szybko i sprawnie
    dzięki za przepis ania ']

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, widzę, że szalejesz z wypiekiem pieczywa :)

      Usuń
  16. Można zrobić z mąki żytniej/ryżowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samej żytniej lub pszennej razowej będą się mocno kruszyć. Polecam zachować proporcje 1:1 (mąka pszenna do razowej/żytniej).

      Usuń
  17. Jakie dipy do nich polecasz? Szykuje się parapetówka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na imprezy pod chlebki i grissini najczęściej robię dip z fetą i ogórkiem, dip z cukinii, dip z fety, dip z bakłażana. Do takich chlebków na imprezy super sprawdza się też hummus, np. z suszonymi pomidorami.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.