czwartek, 30 maja 2013

Żeberka miodowo-musztardowe

Żeberka miodowo-musztardowe

Żeberka miodowo-musztardowe

Żeberka w miodzie i musztardzie to niezwykle popularne danie, które przypadnie do gustu zapewne bardziej męskim podniebieniom, aniżeli kobiecym. Takie żeberka podaję najczęściej z dodatkiem surówki na bazie kapusty i pieczonych ziemniaków. Wypróbujcie koniecznie i zapomnijcie na chwilę o liczeniu kalorii ;)

Żeberka w miodzie i musztardzie

ŻEBERKA MIODOWO-MUSZTARDOWE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • sól do smaku
Żeberka dzielimy na porcje. W miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę, majeranek, słodką i ostrą paprykę, ocet winny, czosnek, pieprz. Żeberka przyprawiamy solą, następnie wkładamy do marynaty i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Najlepiej by mięso marynowało się 12 godzin. Mięso wyjmujemy  lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Układamy je na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 1 godzinę i 15-30 minut, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia obracamy mięso kilkakrotnie i smarujemy pozostałą marynatą. Pod koniec można włączyć termoobieg, by żeberka bardziej się zrumieniły. Żeberka podałam z lekką surówką z młodej kapusty oraz z pieczonymi ziemniakami. Żeberka możecie także przygotować na ogrodowym grillu. 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.

12 komentarzy :

  1. bardzo lubię mięsa w miodowo-musztardowym sosie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. korzystałam z Twoich przepisów niejednokrotnie i nigdy się nie zawiodłam. bardzo podoba mi się takie przygotowanie żeberek, więc na pewno wkrótce pojawią się na moim stole ;) miód+musztarda to niezawodne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się z poprzedniczkami - miód i musztarda duet idealny <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasem wydaje mi sie, ze mam w sobie duzo meskich hormonow, bo takie przysmaku uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają rewelacjnie:) uwielbiam tak przypieczone mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie sie spalily na wior, mimo ze pieklam w nizszej temp. Po godzinie byly czarne. Trzeba uwazac bo miod sie bardzo szybko karmelizuje i przypalan:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem przykryj naczynie, jeśli mięso zacznie się za bardzo przypiekać.

      Usuń
  7. Moje żeberka marynują się od wczoraj. Też uważam że taka temperatura i czas mają zbyt wysokie wartości więc ja piekł je będę w naczyniu żaroodpornym. Grzesiek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzesiek, naczynie przykryj, ale czasu nie skracaj. Żeberka muszą spędzić troszkę więcej czasu w piekarniku, aby ładnie odchodziły od kości.

      Usuń
  8. Przepyszne są a marynowały się niecałe 2h :) Zamiast octu winnego dałam balsamiczny i też jest super. Ktoś pisał o miodzie, że szybko się karmelizuje. Lepiej dać naturalny miód (np.rzepakowy,gęsty). Rozprowadziłam go z gorącą wodą i udało się. Świetny przepis, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.