sobota, 25 maja 2013

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim to pomysł na stosunkowo szybki obiad lub przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Jako dodatek do mojej tarty wykorzystałam połówki pomidorków koktajlowych, możecie użyć także innych warzyw, np. położyć na tarcie paseczki czerwonej papryki. Polecam Wam także bardzo prostą tartę ze szparagami. 

Tarta ze szpinakiem

TARTA ZE SZPINAKIEM

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pół pęczka szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • mała garść listków bazylii
  • małe opakowanie pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
Szpinak myjemy, osuszamy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, smażymy szpinak przez kilka minut, aż jego liście zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia. Ricottę miksujemy z jajkami, posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem. Do ricotty dodajemy porwane listki bazylii oraz szpinak. Całość mieszamy. Podwijamy brzegi ciasta tworząc ranty. Na ciasto wykładamy masę ze szpinakiem. Na wierzchu układamy połówki pomidorków (można je lekko osolić i oprószyć suszonym oregano). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej przez 10-15 minut, aż masa będzie ścięta a spód ciasta ładnie zrumieniony. Ciasto możecie podzielić tak jak ja na 3 części lub piec na całym płacie ciasta francuskiego.

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

12 komentarzy :

  1. Super tarta, idealna na obiadek do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna tarta... piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.. Zrobię na kruchym spodzie, żytnim i innego serka użyję.
    ah szpinak!

    OdpowiedzUsuń
  4. gdybym tylko miała ricottę to od razu bym zrobiła, bo resztę składników akurat posiadam :) pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam tarty. Dzięki za inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja własnie z wielką niecierpliwością czekam na młody szpinak, u mnie się jeszce nie pokazał:) .... a wówczas będą koktajle, tarty, lazania:)
    Urocze zdjecia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta wyszła świetna! Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia moich fotografii :)
    http://mojafilozofiazycia.blogspot.com/2013/06/tarta-szpinakowa-z-ricotta-i-pomidorami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać, że smakowała :) Zdjęcia niezwykle apetyczne!

      Usuń
  8. Piękna. Nareszcie wykorzystam ciasto francuskie z lodowki ;) zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam, bardzo smaczna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szpinak. Wspaniale wyglada ta tarta. Musze i ja ja zrobic :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.