piątek, 31 maja 2013

Sznycle z indyka z jajkiem i szparagami w szynce

Sznycle z indyka z jajkiem i szparagami w szynce

Sznycle z indyka przepis

Bardzo rzadko przygotowuję dania z wykorzystaniem mięsa z indyka. Połówek za nim nie przepada, więc praktycznie go nie kupuję. Ostatnio Mama przywiozła mi kilka sznycli z indyka. Nie miałam wyjścia i musiałam jakoś je spożytkować. Sznycle przyprawiłam rozmarynem, ugrillowałam i podałam razem z jajkami sadzonymi na miękko. W towarzystwie sznycli znalazły się także szparagi w szynce oraz pieczone pomidorki koktajlowe. Muszę przyznać, że całość wyszła znakomicie.

Sznycle z indyka z jajkiem i szparagami w szynce

SZNYCLE Z INDYKA Z JAJKIEM I SZPARAGAMI W SZYNCE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 sznycle z indyka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • pół pęczka szparagów (8 sztuk)
  • 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • kilka pomidorków koktajlowych
Mięso delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, nacieramy posiekanymi igiełkami rozmarynu. Kropimy oliwą i odstawiamy na pół godziny. Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów. Szparagi zawijamy w plastry szynki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wraz z pomidorkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 7-10 minut lub do momentu, aż szparagi będą miękkie. W tym czasie grillujemy sznycle z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy jajka na miękko. Sznycle podajemy z usmażonym jajkiem, szparagami i pomidorkami.


Sznycel z indyka przepis

Sznycle z indyka z jajkiem i szparagami w szynce

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

6 komentarzy :

  1. Dobrze to sobie wykombinowalas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I pewnie okruszek nawet nie został:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwiś Ty to miałaś pomyślunek. I szparagi, które niebawem ucieknął nam ze straganów. Wprosiłabym się do Ciebie na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! Wygląda bardzo apetycznie, a połączenie szparagów z szynką parmeńską jest cudowne :>

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, przepyszny pomysł na obiad !! nie ma to jak dodatek jaja i szparagów <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb