sobota, 11 maja 2013

Ryż z indykiem i warzywami

Ryż z indykiem i warzywami


Ryż, podobnie jak i makaron, daje mnóstwo możliwości w kuchni. Może stanowić dodatek do potraw lub jak w tym przypadku bazę do przygotowania dania. Ryż z dodatkiem indyka i warzyw przygotowuje się niezwykle szybko. Wystarczy nam tylko kilka składników i dosłownie 20 minut czasu, by ugotować smaczny obiad. 


RYŻ Z INDYKIEM I WARZYWAMI

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]
  • 300 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę
  • pół pora, posiekanego w plasterki
  • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki ciepłego bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w papryki w proszku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy mięso ze wszystkich stron (aż przestanie być różowe w środku). Zdejmujemy je na papierowy ręcznik i trzymamy pod przykryciem. W razie potrzeby na patelnię dolewamy dodatkowy tłuszcz. Wrzucamy selera, pora, marchew, czosnek. Smażymy przez 2 minuty. Patelnię przykrywamy pokrywką (uchylnie), dusimy warzywa przez 5 minut (w przypadku młodych marchewek można pominąć ten etap). Zdejmujemy pokrywkę, wsypujemy ryż, przesmażamy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy przecier, oregano, słodką paprykę, kmin rzymski, wlewamy bulion. Przykrywamy patelnię i gotujemy całość przez około 13-15 minut, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż. Do ryżu dodajemy mięso, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy :

  1. Wydaje się piekielnie apetyczne...a na pewno, proste i szybkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi, że dawno indyka nie robiłam. Lubię takie dania z patelni, bo są smaczne i szybkie i mało przy nich zmywania :-)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie:) Idealnie na szybki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie proste dania z jednego gara i bez udziwnień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie dania ! Ja podobne robię na parowej patelni z kominkiem. Bardzo mi się podoba dobór warzyw i przypraw do indyka i ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często gotowałam podobne danie podczas studiów, bardzo dobrze je wspominam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo chętnie zrobiłabym na sobotni obiad tylko skąd ten bulion wziąć... i do tego żeby był smaczny (moje nie wychodzą zbyt rewelacyjnie)... :(

    czy może być ryż brązowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego dania wystarczy lekki bulion warzywny lub drobiowy. Na upartego możesz użyć nawet wody (zawsze będzie to o wiele lepsze wyjście niż gotowa kostka rosołowa). Z brązowym ryżem czas przygotowania potrawy wydłuży się (być może trzeba będzie dolać więcej płynu na patelnię).

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.