środa, 22 maja 2013

Placki z rzepy i marchewki

Placki z rzepy i marchewki

Placki z rzepy i marchewki

Rzepa jest niedocenianym warzywem. Będąc na targu mało kto po nią sięga, a jeśli już ją kupuje, to najczęściej zapewne przerabia na surówkę do obiadu. Tak naprawdę jest to warzywo dość uniwersalne, możemy je piec w piekarniku, dodawać do gulaszów, albo tak jak ja zrobić z niej placuszki. Placki z rzepy to miła alternatywa dla placków ziemniaczanych lub popularnych w sezonie letnim placków z cukinii. 
Wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Pelą. 

Placki z rzepy przepis


PLACKI Z RZEPY I MARCHEWKI

Składniki (na 6 większych placków):
[przepis własny]
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • pół czerwonej chili, posiekanej
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 1 szklanka marchewki obranej i startej na tarce (na grubych oczkach)
  • 1 szklanka białej rzepy, obranej i startej na tarce (na grubych oczkach)
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy wodę i mąkę, mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy chili, czosnek, marchew i odciśniętą z nadmiaru soku rzepę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Pamiętajcie o tym, by przed przewróceniem na drugą stronę placuszki były dobrze wysmażone. W przeciwnym razie mogą się rozpadać. 
Do placuszków podałam sałatkę z pomidorów, cebulki i ziół. Do placuszków można podać sos, np. jogurtowy lub tzatziki. 


Placki z rzepy i marchewki

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

11 komentarzy :

  1. Bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zachęcająco, no i ten słoneczny kolor - cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dla samego koloru chętnie je zrobię! No i nie ukrywam że rzepę do tej pory w Polsce jadałam albo na surowo albo w zupie. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śliczne, kolorowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie rzepa zawsze ląduje jako dodatek do białego sera:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny piękny nagłówek. A placki bardzo smakowite, lubię różne wariacje na temat placków warzywnych :).

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł, bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. to musiało być pyszne:) wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzepę jadłem tylko w surówce wiec chętnie bym spróbował takich placków.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja akurat za rzepą nie przepadam, choć podejrzewam, ze w placuszkach musi smakować nieźle:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaliczone! :) chociaż ciężko było, żeby się nie rozwalały :<

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.