poniedziałek, 20 maja 2013

Lemon curd

Lemon curd


Lemon curd, czyli krem cytrynowy to świetny dodatek do ciast i deserów. Tym razem jego przygotowanie zajął się od początku do końca Połówek. Sam twierdzi, że to najlepszy lemon curd, jaki jadł. W końcu to on go zrobił :) A ja już dziś zapraszam Was na ciasto z lemon curd i kokosem, które pojawi się wkrótce na blogu. 



LEMON CURD

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 szklanka cukru (ilość cukru możecie spokojnie zmniejszyć do 3/4 szklanki)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 100 g masła
  • skórka otarta z 2-3 cytryn
  • 3 jajka, dokładnie roztrzepane 
Na garnku wypełnionym wodą stawiamy metalową miskę (dno miski nie może dotykać wody). Do miski wlewamy sok, dodajemy cukier, skórkę i pokrojone masło. Podgrzewamy mieszając, aż powstanie jednolita masa. Miskę zdejmujemy z garnka, wlewamy jajka, szybko mieszamy trzepaczką bądź widelcem do połączenia. Miskę stawiamy z powrotem na garnku i gotujemy dalej ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Po około 7-10 minutach krem cytrynowy powinien być gotowy. Miskę zdejmujemy z garnka, zawartość przekładamy do słoika (krem możemy dodatkowo przetrzeć przez sito, ja jednak tego nie robię). Kiedy krem ostygnie wkładamy go do lodówki. Można go przechowywać w lodówce przez około tydzień czasu. Krem w trakcie stygnięcia mocno zgęstnieje, mój miał następnego dnia konsystencję gęstego budyniu. Nie ma potrzeby zagęszczania kremu przy użyciu mąki itp. Lemon curd wykorzystujemy do ciast i deserów. Świetnie smakuje z naleśnikami, muffinami, lodami.

Polecam Wam także krem cytrynowo-kokosowy. 

*Mrożenie lemon curdu: lemon curd możecie mrozić. Wystarczy przełożyć go do słoika, zakręcić i włożyć do zamrażarki. Można go przechowywać w zamrażarce przez 1-2 miesiące. Rozmrażamy lemon curd pozostawiając słoik w temperaturze pokojowej. 



Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

31 komentarzy :

  1. Anonimowy20 maja, 2013

    1/3 soku z cytryny? czy chodzi o 1/3 szklanki ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujne oko :) Dwukrotnie sprawdzałam dziś przepis i chyba jestem zbyt zmęczona, bo nie zauważyłam błędu.

      Usuń
  2. Bardzo lubię! :) A z wariacji na temat uwielbiam również mango curd - również rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam jeszcze. W planach mam póki co curd z truskawek i z jeżyn.

      Usuń
  3. najlepszy krem do ciast i bez:) piękny intensywny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam lemon curd! Do tego piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny kolor! Lemon curd jest taki pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda , muszę go w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj dostałam 2 słoiczki w prezenice, ale jeszcze nie spróbowałam;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. och jak tu smacznie!
    www.strefaksiazek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcia! I jaki kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten słoneczny kolor zawsze mnie zachwyca :)

      Usuń
  10. Robiłam, jest pyszny. kto się jeszcze zastanawia, to szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ma obłędnie słoneczny kolor, nie można mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ma przepiękny kolor ...jak kaczeńce:) ...bardzo lubię lemon curd:) buziaki zasyłam ...a dla Połówka brawa:)

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy można go zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam, ale czytałam, że spokojnie można go mrozić. Następnym razem sprawdzę :)

      Usuń
  14. a ile go wychodzi? wystarczy na klasyczną tartę czy trzeba zwiększyć proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, wyszedł mi niepełny dość sporej wielkości słoik, który widzisz na zdjęciu. Myślę, że na tartę o średnicy 26 cm ta ilość spokojnie wystarcz:)

      Usuń
  15. chyba wiem co zrobię w weekend :))

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam pierwszy raz, wyszedł pyszny, gęsty ale jak dla mnie za słodki, następnym razem mniej cukru ;) dziękuję za przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobiłam dzisiaj pierwszy raz, wyszedł pyszny, gęsty ale jak dla mnie za słodki, następnym razem będzie mniej cukru ;) dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam wszystko według przepisu, dlaczego nie chcę zgęstnieć? Zgęstnieje w lodówce? :-( HELP!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po ostudzeniu i pobycie w lodówce zgęstnieje. Nie wiem, jaką ma aktualnie konsystencję. Może zbyt krótko gotowałaś go? Włóż na spokojnie ostudzony do lodówki i zobacz, jak będzie wyglądał jutro. Jeśli nadal będzie zbyt rzadki, możesz go odratować zagęszczając niewielką ilością skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.

      Usuń
    2. Dziękuję :-) Na razie nie chce zgęstnieć, a ciasto w makowe kropki gotowe :-)

      Usuń
  19. Robiliśmy z partnerem ciasto cytrynowe z makiem więc siłą rzeczy musieliśmy też zrobić lemon curd ;)
    Muszę przyznać, ze działania zespołowe wychodzą nam dobrze ;) więc lemon curd musiał wyjść dobrze :)
    Słodko kwaśny z posmakiem skórki cytrynowej- idealne połączenie ze słodkim ciastem :) Reszta się mrozi na inny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam lemon curd i wszystkie desery z jego dodatkiem. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

.