czwartek, 23 maja 2013

Kurczak w szynce z mozzarellą i ziolami

Kurczak w szynce z mozzarellą i ziolami

Kurczak w szynce z mozzarellą i ziołami

Już po raz drugi miałam okazję spotkać się w wirtualnej kuchni z Karoliną i Edytą. Po raz kolejny naszym wspólnym tematem gotowania był drób, a mianowicie piersi z kurczaka w szynce zapiekane z ziołami i mozzarellą. Mięso przygotowane w ten sposób jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Do tej potrawy z pewnością powrócę jeszcze nie jeden raz. 

Kurczak w szynce z mozzarellą i ziołami

KURCZAK W SZYNCE Z MOZZARELLĄ I ZIOŁAMI

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
  • 4 plastry długodojrzewającej szynki
  • kilka gałązek ulubionych ziół (u mnie tymianek i oregano)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso ze wszystkich stron, aż pory mięsa się zamkną. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy połówki pomidorków. Smażymy przez 3 minut często potrząsając patelnią. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy kolejne 30 sekund. Wlewamy wino, gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy przecier, doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Gorący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na każdej piersi układamy kilka gałązek ziół (ja zioła włożyłam pomiędzy pierś a polędwiczkę), następnie po 2 plastry sera mozzarella. Piersi zawijamy w szynkę (możemy je związać sznurkiem lub spiąć wykałaczką) i układamy na sosie pomidorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut bez przykrycia. Podajemy z domowym pieczywem.


Kurczak w szynce z mozzarellą i ziołami

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

13 komentarzy :

  1. Przepyszne! Może pokonam lenia i zrobie coś takiego :D

    pozdr,
    Edina Kamila
    http://camilaofficial.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ładnie podane! I pomidorki są, a ja tylko z przecierem zrobiłam.

    Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie, a raczej pieczenie i liczę na jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie , nie moge sie zdecydować u której z was lepiej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, robiłam ostatnio podobne danie, lecz bez kurczaka, ta treściwa wersja bardzo mnie przekonuje, spróbuję!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwino to wino i pomidorki, to dopiero musi być cudny dodatek do tego dania. Bardzo dziękuję za kolejny wspólny obiad i rewelacyjny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowite zdjęcia i pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy25 maja, 2013

    cudowne:) a gdzie zakupiłas takie fajne formy do zapiekania?

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczaka po prowansalsku już zrobiłam, był pyszny ... teraz czas na te piersi:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.