piątek, 10 maja 2013

Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku przepis

Gdy tylko zobaczyłam przepis na kurczaka po prowansalsku, wiedziałam, że będę musiała go przygotować w najbliższym czasie. Sos pomidorowy z dodatkiem białego wina, czarne oliwki, papryka i tymianek idealnie skomponowały się z drobiem. Ten niezwykle aromatyczny kurczak gotowany był na trzy kuchnie. Oprócz mnie, przygotowały go także Edyta i Karolina. Mam nadzieję, że dziewczynom przepis także przypadł do gustu :)

Kurczak po prowansalsku

KURCZAK PO PROWANSALSKU

Składniki (na 4 porcje):
[źródło]
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka
  • 2 cebule, posiekane w grubsze piórka
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 660 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 8 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 80 g czarnych oliwek bez pestek

Papryki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, grillujemy skórą do dołu przez kilka minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż skórka ściemnieje i pomarszczy się. Wkładamy je do foliowego woreczka, zamykamy (ułatwi to zdjęcie skórki z papryki) i odstawiamy na 10 minut. Ściągamy skórkę z papryki, kroimy każdą ćwiartkę w podłużne paseczki. Łatwiejszym sposobem na zdjęcie skórki z papryki jest użycie palnika (musimy jednak być uważni przy opalaniu). Jeśli skórka papryki nie przeszkadza Wam, możecie ją pozostawić i pominąć etap grillowania, bądź opalania papryki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać kurczaka (może być to jedno duże naczynie lub 4 mniejsze, jak w moim przypadku). Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy wino, podgrzewamy przez około 2 minuty, aż w połowie wyparuje. Dolewamy przecier, bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Powstałym sosem zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy oliwki. Podajemy z domowym pieczywem. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

Kurczak po prowansalsku

16 komentarzy :

  1. Oj przypadło, przydał. Piękne zdjęcia Maliwno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój kurczak wygląda tak, jak ten z oryginalnego przepisu, czyli wspaniale!
    Dziękuję za wspólne gotowanie i polecam się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie... chyba się skuszę na ten przepis jeszcze dziś.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, bedzie mnie dzisiaj przesladowal ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle wygląda, bardzo mnie przekonuje dodatek wina i te malownicze oliwki. Cudne foty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda fantastycznie - zawiera większość z moich ulubionych składników, więc na pewno idzie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny! Wart wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ostatnie zdjęcie mnie powaliło! rewelacyjne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie robi wrażenie i pewnie wkrótce na moim stole wyląduje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałam tego kurczaka u Twoich "wspólniuczek". Jest fantastyczny i na dodatek z prostych skłaników,a to mi się podoba:) buziaka zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczak bardzo pyszny. Dodałam przepis również u siebie. http://umniewkuchni.blox.pl/2013/07/Kurczak-po-prowansalsku.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gurtu :)

      Usuń
  12. rewelacyjne danie, robiłam już kilka razy. Medal za sos, aromatyczny i pyszny. Wszystko znikało z talerzy do ostatniej kropli sosu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb