środa, 8 maja 2013

Kurczak pieczony w sosie pomidorowym z oliwkami

Kurczak pieczony w sosie pomidorowym z oliwkami


Bardzo lubię dania, które robią się praktycznie same. Ta potrawa z pewnością do takich należy. Wystarczy tylko przygotować szybki sos, obsmażyć mięso a później zapiec wszystko w piekarniku. Sos z dodatkiem białego wina i bazylii smakuje obłędnie. Możecie go wykorzystać także do wszelkiego rodzaju makaronów. 

Kurczak pieczony w sosie pomidorowym z oliwkami

KURCZAK PIECZONY W SOSIE POMIDOROWYM Z OLIWKAMI I FETĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 2 duże czerwone cebule, obrane i posiekane w grubsze piórka
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 8 plasterków sera feta
  • listki bazylii do przybrania
  • do podania: świeża bagietka 
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie masło) i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Odkładamy na bok. Na patelnię dodajemy czosnek i cebulę, smażymy przez 3 minuty. Wlewamy wino, gotujemy chwilkę, aż w połowie odparuje. Wlewamy przecier, dodajemy bazylię, sól i pieprz. Podgrzewamy, aż sos będzie ciepły. Na dno większego naczynia żaroodpornego wylewamy sos, układamy w nim przesmażone piersi z kurczaka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy oliwki a na każdym filecie układamy po 2 plasterki sera feta. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii. 


Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

13 komentarzy :

  1. Jak dla mnie rewelacyjny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! A ten sos z dodatkiem białego wina musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. To danie wygląda kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz z jakim przepisem mi się kojarzy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne danie, którym trafiasz w mój smak :) Robię też kurczaczka w ten sposób, ale z mozarellą. Następnym razem dodam fetę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwina, uwielbiam te Twoje orientalne klimaty, wszystko wygląda tak pysznie i apetycznie, że ja się od razu ślinię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda wspaniale, ja uwielbiam wszystkie te składniki - więc i smakować musi niebiańsko! Myślę, że jak bym zrobiła z takimi dodatkami cukinię, to też by zła nie była - ostatnio ograniczam mięso i tak jakoś od razu zamienniki wynajduję dla niego.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, samorobiace sie dania to wspaniala sprawa, zwlaszcza, jesli sa takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.