środa, 29 maja 2013

Kurczak caprese

Kurczak caprese

Kurczak z mozzarellą i pomidorami

Dziś proponuję bardzo prosty przepis na pieczone piersi z kurczaka. Jeśli lubicie połączenie pomidorów, mozzarelli i bazylii, to danie powinno przypaść Wam do gustu. Kurczaka możecie podać z lekką sałatką lub tak jak ja z pieczonymi młodymi ziemniakami. 



Kurczak caprese

KURCZAK CAPRESE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
  • 2 duże pomidory
  • suszona bazylia
  • listki bazylii do dekoracji
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdej piersi kładziemy po 2-3 plastry pomidora. Lekko solimy i przyprawiamy suszoną bazylią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 25 minut. Na 5 minut przed końcem na pomidorach kładziemy plasterki mozzarelli. Przed podaniem każdy filet przybieramy listkami bazylii. Ja kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami.

Kurczak caprese


Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy :

  1. Zdecydowanie coś dla mnie! Zapisuję i z pewnością zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, lubie to polaczenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takiego kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kiedyś poersi kurczaka przyrządzone w ten sposób, były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.