wtorek, 21 maja 2013

Kotlety wieprzowe na szparagach

Kotlety wieprzowe na szparagach

Kotlety wieprzowe ze szparagami przepis

Wspominałam już Wam, że schab najczęściej kupuję razem z kością i dzielę go na grubsze kotlety. Rozbite i panierowane cienkie kotlety bez kości nie mają u nas raczej "wzięcia". Tym razem kotlety doprawiłam ziołami prowansalskimi a pod koniec podlałam czerwonym winem. Podałam je razem ze szparagami z dressingiem bazyliowym. Całość skomponowała się świetnie. 

Kotlety wieprzowe na szparagach

KOTLETY WIEPRZOWE NA SZPARAGACH

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 kotlety wieprzowe z kością (u mnie o grubości 3 cm)
  • sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki pesto z bazylii, sól i pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Pod koniec wlewamy wino, smażymy jeszcze przez 30 sekund. Ja mięso zazwyczaj smażę przez około 5 minut z jednej strony i 3 minuty z drugiej (przy kotletach o grubości 3 centymetrów). W trakcie smażenia należy wytopić tłuszcz, który znajduje się z boku kotleta. Pamiętajcie, by nie smażyć mięsa zbyt długo, zrobi się wówczas twarde. 
Szparagi gotujemy na parze bądź grillujemy na patelni. Łączymy wszystkie składniki dressingu. Szparagi rozkładamy pomiędzy 4 talerze, kropimy je dressingiem. Podajemy razem z kotletami wieprzowymi.


Kotlety wieprzowe na szparagach

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy :

  1. Wspaniałe danie, w dodatku z moimi ulubionymi szparagami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W kości smak, więc w 100% popieram :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety sporo osób schab z kością omija szerokim łukiem. A taki właśnie jest najlepszy :)

      Usuń
  3. Dziękuję za ten przepis, było rewelacyjne! I mówi to osoba, która normalnie omija szerokim łukiem wieprzowinę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wieprzowina w takiej wersji posmakowała Ci:)

      Usuń
  4. Wg mnie kotlety z kostką mają wiecej smaku .... u nas i z kostką i bez wzięcie mają akurat ...ale takie z kostką można na więej sposobów zrobić, no i są bardziej atrakcyjne wizualnie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wyszło mi tak ładnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj na pewno wyszło ładnie :P I mam nadzieję, że smakowało :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly