wtorek, 28 maja 2013

Kiełbaski wieprzowe w szynce

Kiełbaski wieprzowe w szynce

Kiełbaski wieprzowe w szynce

Bardzo często wykorzystuję w kuchni mielone mięso. Tym razem postanowiłam przygotować z niego "kiełbaski" faszerowane papryką i zawinięte w plaster długodojrzewającej szynki. Potrawa jest nie tylko smaczna, ale i bardo fajnie prezentuje się na talerzu. Polecam Wam wypróbować przepis.

Kiełbaski wieprzowe w szynce

KIEŁBASKI WIEPRZOWE W SZYNCE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 cienkich plastrów czerwonej papryki
  • 8 plastrów szynki długodojrzewającej
  • 1 jajko plus kilka łyżek bułki tartej (lub bułka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta)
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego czosnek, zioła prowansalskie, słodką paprykę. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Jeśli mięso jest stosunkowo chude, dodajcie do niego 1 łyżkę oliwy. Z masy formujemy kuleczkę. Jeśli będzie się rozpadać, dodajemy do masy małe jajko i odrobinę bułki tartej i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, na środku układamy plaster papryki, sklejamy tworząc podłużną kiełbaskę. Każdą kiełbaskę zawijamy w plaster szynki. Kiełbaski układamy na metalowej kratce/ruszcie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-25 minut. Do przygotowania tej potrawy możecie wykorzystać także drób albo wołowinę. Jako dodatek do faszerowanych kiełbasek proponuję pieczone frytki lub zapiekane puree ziemniaczane. Ciekawym dodatkiem będzie także sos tzatziki. 

Kiełbaski wieprzowe w szynce

Kiełbaski wieprzowe w szynce

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy :

  1. fajny pomysł, nie jadłam jeszcze czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie swietnie sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinko, bardzo kuszące danie:) wygląda ślicznie i z całą pewnością trafiłoby w nasze kubki smakowe:) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne kiełbaski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na mielone:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.