sobota, 25 maja 2013

Jajka w kokilkach z botwinką

Jajka w kokilkach z botwinką

Jajka zapiekane z botwinką

Jajka zapiekane w kokilkach to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Do tej pory prezentowałam Wam już jajka zapiekane z papryką i fetą oraz jajka zapiekane z mozzarellą i pomidorami. Tym razem wykorzystując trwający sezon na botwinkę, przygotowałam jajka w kokilkach z jej dodatkiem. To niezwykle prosty i smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia. 

Przepis na jajka z botwinką dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju.

Jajka pieczone z botwinką

JAJKA W KOKILKACH Z BOTWINKĄ
Śniadanie Mistrzów #37


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 większy ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 g sera feta
  • 4 duże jajka
  • sól do smaku
Liście botwinki odcinamy, myjemy, osuszamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, smażymy botwinkę, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund. Liście botwinki mieszamy z pokruszonym serem i rozkładamy pomiędzy 4 kokilki. Do każdej kokilki delikatnie wbijamy jajko (uważamy by nie uszkodzić żółtka). Jajka lekko oprószamy solą.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut, aż białko jajek się zetnie a żółtko pozostanie płynne lub dłużej do preferowanego ścięcia żółtka. Jajka w kokilkach podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżego pieczywa. 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

Jajka w kokilkach z botwinką

Po więcej śniadaniowych inspiracji zapraszam Was do działu

    7 komentarzy :

    1. Bardzo lubię takie zapiekane jajeczka :>

      OdpowiedzUsuń
    2. Anonimowy25 maja, 2013

      Danie wygląda bardzo zachęcająco :) Chciałam tylko zapytać, czy botwinka z buraczkami, czy tylko liście? Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Użyłam tylko liści botwinki. Buraczki polecam wykorzystać i przygotować tę sałatkę: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/09/pikantne-szaszyki-z-saatka-z-kaszy.html

        pozdrawiam serdecznie

        Malwinna

        Usuń
    3. Fajny przepis na fajne sniadanie:) mniam :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Wyglada bardzo smakowicie:) .... z tym, ze dla siebie musiałabym ściąć również i żółtko:) pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .