czwartek, 23 maja 2013

Gulasz w sosie chrzanowo-koperkowym

Gulasz w sosie chrzanowo-koperkowym

Gulasz w sosie chrzanowo-koperkowym

Na blogu znajdziecie dość sporą bazę przepisów na gulasze wieprzowe. Był już gulasz z papryką, z pieczarkami i białym winem, z ziemniakami, a także gulasz na czerwonym winie pieczony w piekarniku. Tym razem przyszła pora na przepis na bardzo smaczny gulasz z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Można go podawać z kaszą gryczaną bądź ze świeżym pieczywem. Gulasz najlepiej smakuje odgrzany następnego dnia. 

Gulasz w sosie chrzanowym

GULASZ W SOSIE CHRZANOWO-KOPERKOWYM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz, pokrojonego w kostkę (np. szynka, łopatka)
  • 1 łyżka mąki
  • 3 szklanki wody lub bulionu
  • 1 duży listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki świeżo utartego chrzanu (lub 4 łyżki chrzanu ze słoiczka)
  • pęczek koperku, posiekany
Mięso doprawiamy lekko solą i pieprzem, oprószamy mąką. Przesmażamy ze wszystkich stron na patelni, aż włókna mięsa się zamkną. Przekładamy do rondla, wlewamy wodę lub bulion, dodajemy liść laurowy, doprawiamy pieprzem i solą. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 1-1 i 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę lub bulion. Z sosu wyjmujemy liść laurowy. Śmietanę mieszamy z chrzanem (ilość chrzanu dostosujcie do własnych preferencji, na sam początek najlepiej dodać połowę chrzanu i w razie potrzeby dodać go później więcej do smaku), dolewamy odrobinę gorącego wywaru z gulaszu, szybko mieszamy, by nie było grudek. Zawartość przelewamy do gulaszu, mieszamy. Podgrzewamy przez 3 minuty. Wyłączamy gaz, dodajemy do gulaszu koperek, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy gulasz solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą i ogórkami kiszonymi. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.

8 komentarzy :

  1. mój ulubiony sos :) z nim wszystko jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcie! Tak uchwycić gulasz, który, cóż, zazwyczaj nie jest fotogeniczny. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha połączenie smaków : D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia, a gulasz z pewnością pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie! a jak ładnie podany!

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny przepis Malwinko! Wszystko co lubie w jednym :) pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł na ożywienie gulaszu ...chrzan musi dawać niesamowitego kopa na jezyku:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.