środa, 1 maja 2013

Grillowane piersi z kurczaka

Grillowane piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka z grilla przepis

Gdy kupię większą ilość drobiu, wówczas często przygotowuję marynatę i zostawiam w niej mięso na 1-2 doby. Później grilluje je na patelni lub jeśli mam taką możliwość na grillu ogrodowym. Tak przygotowane mięso jest niezwykle aromatyczne. Ugrillowaną pierś podałam razem z frytkami upieczonymi w piekarniku oraz sosem na bazie roszponki.

Grillowane piersi z kurczaka

GRILLOWANE PIERSI Z KURCZAKA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • marynata: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego tymianku, skórka otarta z połowy cytryny, sól do smaku
Piersi możecie pozostawić w całości, bądź tak jak ja przeciąć je w połowie grubości wzdłuż (nie do końca) i rozłożyć na kształt motyla. Mięso przyprawiamy solą. W małym słoiczku umieszczamy oliwę, sok i skórkę z cytryny, słodką paprykę, bazylię, tymianek i pieprz. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do połączenia się składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso, przykrywamy i odkładamy do lodówki. Mięso marynujemy 1-2 doby. Przed smażeniem należy ocieplić mięso wyjmując je 30 minut wcześniej z lodówki. Mięso smażymy z obu stron na patelni grillowej, aż ładnie się zrumieni. Piersi można przygotować także na grillu ogrodowym. Można je również upiec w piekarniku (temp. 180 stopni około 25 minut dla całej piersi z kurczaka). Mięso podałam razem z frytkami pieczonymi w piekarniku. 

Całkowity czas przygotowania (bez marynowania): 10 minut.

Grillowany filet z kurczaka

10 komentarzy :

  1. soczyste i aromatyczna,pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam :) wygląda przepysznie
    a z marynaty skorzystam - takiej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, z takiego obiadku każdy u mnie byłby zadowolony ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. grillowane bardzoo lubię , fajnie ,ze zaczyna się sezon ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie!
    Idealne na majówkę :)

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  6. strasznie lubię Twoje obiadowe obrazki!

    OdpowiedzUsuń
  7. poproszę taki piękny zestaw.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze spróbować marynować tak długo kurczaka. Zazwyczaj pierś przyrządzam na szybko i bez wcześniejszego zamysłu, tym razem pomyślę wcześniej :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks delicious. Is there an English translation.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly