środa, 1 maja 2013

Grillowane piersi z kurczaka

Grillowane piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka z grilla przepis

Gdy kupię większą ilość drobiu, wówczas często przygotowuję marynatę i zostawiam w niej mięso na 1-2 doby. Później grilluje je na patelni lub jeśli mam taką możliwość na grillu ogrodowym. Tak przygotowane mięso jest niezwykle aromatyczne. Ugrillowaną pierś podałam razem z frytkami upieczonymi w piekarniku oraz sosem na bazie roszponki.

Grillowane piersi z kurczaka

GRILLOWANE PIERSI Z KURCZAKA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • marynata: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego tymianku, skórka otarta z połowy cytryny, sól do smaku
Piersi możecie pozostawić w całości, bądź tak jak ja przeciąć je w połowie grubości wzdłuż (nie do końca) i rozłożyć na kształt motyla. Mięso przyprawiamy solą. W małym słoiczku umieszczamy oliwę, sok i skórkę z cytryny, słodką paprykę, bazylię, tymianek i pieprz. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do połączenia się składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso, przykrywamy i odkładamy do lodówki. Mięso marynujemy 1-2 doby. Przed smażeniem należy ocieplić mięso wyjmując je 30 minut wcześniej z lodówki. Mięso smażymy z obu stron na patelni grillowej, aż ładnie się zrumieni. Piersi można przygotować także na grillu ogrodowym. Można je również upiec w piekarniku (temp. 180 stopni około 25 minut dla całej piersi z kurczaka). Mięso podałam razem z frytkami pieczonymi w piekarniku. 

Całkowity czas przygotowania (bez marynowania): 10 minut.

Grillowany filet z kurczaka

10 komentarzy :

  1. soczyste i aromatyczna,pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam :) wygląda przepysznie
    a z marynaty skorzystam - takiej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, z takiego obiadku każdy u mnie byłby zadowolony ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. grillowane bardzoo lubię , fajnie ,ze zaczyna się sezon ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie!
    Idealne na majówkę :)

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  6. strasznie lubię Twoje obiadowe obrazki!

    OdpowiedzUsuń
  7. poproszę taki piękny zestaw.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze spróbować marynować tak długo kurczaka. Zazwyczaj pierś przyrządzam na szybko i bez wcześniejszego zamysłu, tym razem pomyślę wcześniej :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks delicious. Is there an English translation.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb