niedziela, 26 maja 2013

Granola z masłem orzechowym

Granola z masłem orzechowym

Granola z masłem orzechowym przepis

Domowa granola to smaczna alternatywa dla dostępnych w sklepach tego typu produktów. Do tej pory przygotowałam już kilka rodzajów granoli. Była już granola dyniowa, jabłkowo-cynamonowa, czekoladowo-bananowa. Teraz przyszła kolej na pyszną granolę z masłem orzechowym. 

Przepis dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju. 

Granola z masłem orzechowym


GRANOLA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Śniadanie Mistrzów #38

Składniki:
[przepis własny]
  • pół szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1-1 i 1/4 szklanki płatków żytnich lub owsianych
  • 1/4 szklanki pestek dynii
  • 1/4 szklanki chipsów bananowych
  • 1/8 szklanki posiekanej czekolady (opcjonalnie)
Masło orzechowe i miód umieszczamy w garnku, podgrzewamy mieszając do otrzymania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia. Do masy dodajemy pestki dyni i płatki, dokładnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w równej warstwie. Pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 160 stopni (bez termoobiegu) lub dłużej, aż nasza granola będzie sucha. W trakcie pieczenia granolę należy kilka razy przemieszać. Po całkowitym wystudzeniu mieszamy są z chipsami bananowymi i czekoladą (jeśli używamy), przekładamy ją do słoika i zamykamy. Podajemy z mlekiem, jogurtem lub sokiem. Możemy ją także wykorzystać do przygotowywania deserów.

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

4 komentarze :

  1. Musi być przepyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zniknie błyskawicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. obawiam się, że zniknęłaby u mnie błyskawicznie! :) moje ulubione smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domową granolę ...odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy już nie wyobrażam sobie kupienia jej w sklepie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.