piątek, 3 maja 2013

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

Pieczone frytki przepis

Przygotowanie pieczonych frytek jest banalnie proste. Wystarczy obrać ziemniaki, umyć, posiekać w podłużne kawałki. Kolejno należy  namoczyć je w zimnej wodzie. Próbowałam już metody z letnią wodą i muszę przyznać, że zimna sprawdza się o wiele lepiej. Niektórzy do wody dodają cukier lub sól (podobno dodatek cukru sprawia, ze frytki są później bardziej chrupiące). Ja ten krok pomijam. Ziemniaki muszą być ułożone na blasze w równej warstwie. Najlepiej by leżały jeden obok drugiego. W ten sposób będą się piec równomiernie. 


Na powyższym zdjęciu znajdują się pieczone frytki przygotowane z dwóch odmian ziemniaków. Po lewej jest to Astra, po prawej Bryza. Były pieczone w piekarniku w tym samym czasie i w tej samej temperaturze na dwóch różnych blachach. Frytki po prawej (Bryza) szybko zaczęły się przypalać, nie były też aż tak chrupiące. Frytki po lewej (Astra) musiałam piecz troszkę dłużej (około 10 minut), wyszły jednak chrupiące i przepyszne. Jeśli uda Wam się natrafić na Astrę, zróbcie frytki na tej odmianie. Mnie smakują najbardziej właśnie z niej. Ale to oczywiście kwestia gustu i osobistych preferencji.

Frytki pieczone w piekarniku


FRYTKI Z PIEKARNIKA 

Składniki:
  • 600 g -700 g ziemniaków
  • 1-2 łyżki oliwy (obecnie na taką ilość ziemniaków daję 1-2 łyżeczki oliwy)
  • sól
  • ulubione zioła (opcjonalnie)
 Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry a następnie każdy plaster w podłużne paski. Możemy do tego celu użyć specjalnej tarki do frytek. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 30-60 minut (zazwyczaj się śpieszę i skracam czas moczenia do 15-20 minut). Frytki wyjmujemy z wody, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Dużą blachę  wykładamy papierem do pieczenia. Frytki polewamy oliwą, dokładnie mieszamy. Na tym etapie możecie do frytek dodać ulubione przyprawy, np. oregano i czosnek granulowany, wędzoną paprykę, zioła prowansalskie. Po dodaniu przypraw frytki należy przemieszać. Jeśli chodzi o sól, można ją także dodać na tym etapie (ewentualnie upiec frytki bez soli i posolić je dopiero przed jedzeniem). Frytki układamy w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (dzięki temu nie będą przywierać do blachy). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-25 minut lub dłużej, aż frytki będą miękkie. Po tym czasie frytki powinny być miękkie (sprawdzamy to ostrym widelcem). Włączamy termoobieg lub zwiększamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy frytki do preferowanego zrumienienia. W trakcie warto frytki przemieszać (należy to robić delikatnie).  W przypadku używania młodych ziemniaków, czas pieczenia znacznie się skróci. 


Dietetyczne frytki przepis

Do frytek podałam aromatyczną grillowaną pierś z kurczaka i dip z roszponką.

DIP Z ROSZPONKĄ

Składniki:
[przepis własny]

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • garść roszponki
  • pół czerwonego chili, pozbawionego pestek i posiekanego
  • około 15 dużych listków bazylii
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 1/2-1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Całkowity czas przygotowania (razem z moczeniem ziemniaków): 1 godzina 25 minut.

15 komentarzy :

  1. Ach, gdybym kupiła ziemniaki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotka ;) Smaka mi narobiłaś !

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie..........super fotki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zobaczyłam, od razu zrobiłam. I na jednej blaszcze się nie skończyło :) Niestety, kupując w Żabce ziemniaki, bo ma się ochotę na frytki, wybierać za bardzo nie ma z czego, a i sprzedawca o zawartości skrobi za wiele mi nie powie :) Tak czy inaczej frytkaski były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet zwykłe frytki mogą wyglądać tak niezwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie frytki przyrządzam bardzo często, a dip z roszponką zdecydowanie trafia w moje gusta. Czosnek, miód, chili i dynia - świetne składniki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobra fryta nie jest zla :) Zwlaszcza, jesli jest pieczona.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny obiad, a takie frytkisą na pewno znacznie mniej tłuste od tych smażonych w oleju ....:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie się zastanawiałam nad alternatywą frytek z głębokiego tłuszczu, ale robionych samemu, a nie z paczki ;) Pewnie za niedługo już wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, ostatnio się właśnie zastanawiałam nad alternatywną wersją frytek z głębokiego tłuszczu ;) Pewnie za niedługo spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety mi te frytki nie wyszły, były miękkie, gąbczaste, tłuste. Zamiast oliwy dałam olej .Piekłam na srodkowej wysuwnej półce piekarnika w temp.200 stopni, po 25 min podwyzszylam do 220 stopni i piekłam ok.10 min, ale dłużej już nie mogłam ,bo niektóre już spiekły się. Proszę o sugestię...kupiłam ziemniaki niskoskrobiowe, sałatkowe.
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama już nie wiem, jak to z tą skrobią przy pieczonych frytkach ma być. Postaram się w tym tygodniu kupić ziemniaki sałatkowe, ogólnoużytkowe i mączyste i sprawdzić, z których wyjdą lepsze frytki.

      Usuń
  12. Frytki wyszły pyszne ! Doskonała alternatywa dla ich klasycznej wersji wykonania ociekającej tłuszczem :) Wielki +

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly