sobota, 11 maja 2013

Faszerowane awokado z kurczakiem i papryką

Faszerowane awokado z kurczakiem i papryką


Gdy tylko zobaczyłam ten przepis w książeczce, którą podesłali mi Andrzej i Irenka, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Awokado przygotowałam na jedno z leniwych śniadań dla Połówka, posmakowało mu na tyle, że w kilka dni później przepis powtórzyłam kolejny raz. Irence i Andrzejowi dziękuję za smakowity przepis i kolejne wspólne spotkanie w kuchni. 

Przepis dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni (Przepis pochodzi z książki Secretos de la cocina Chilena- R. Marin) oraz kolejnej edycji Barku (Śniadanie w maju).

Awokado faszerowane przepis

FASZEROWANE AWOKADO Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ
Śniadanie Mistrzów #31

Składniki (na 6 mniejszych lub 3 większe porcje):
  • 3 duże dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 3 udka z kurczaka*
  • 3 łyżki majonezu
  • mały pęczek szczypiorku, drobno posiekanego 
  • 1 duża czerwona papryka*
  • 6 cienkich paseczków żółtej papryki
  • 6 oliwek, przekrojonych na pół
  • sól i pieprz do smaku
Udka z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, pieczemy razem z papryką w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około pół godziny. Paprykę wkładamy do foliowego woreczka i zamykamy. Po 10 minutach wyjmujemy paprykę z woreczka i ściągamy skórkę. Paprykę czyścimy, miąższ kroimy w kostkę. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć gotowej pieczonej papryki ze słoika. Mięso obieramy ze skóry, oddzielamy  od kości i siekamy w kostkę. W miseczce umieszczamy kurczaka, szczypiorek, pieczoną paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z łyżką majonezu. Awokado przecinamy na pół, pozbywamy się pestki i skórki. Połówki awokado faszerujemy sałatką z kurczaka. Awokado ozdabiamy pozostałym majonezem, paseczkami żółtek papryki oraz oliwkami. Podajemy ze świeżym pieczywem.

*możecie użyć innych elementów z kurczaka upieczonych w piekarniku. W wersji ekspresowej można wykorzystać piersi z kurczaka, pokroić je w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Jeśli dbacie o linię, użyjcie gotowanego mięsa z kurczaka a zamiast majonezu użyjcie jogurtu naturalnego. 
**te faszerowane połówki awokado robiłam dwukrotnie. Za drugim razem nie miałam czasu na pieczenie papryki, użyłam więc papryki marynowanej. Sałatka była inna w smaku, ale równie smaczna.



Czas przygotowania: 40 minut.

11 komentarzy :

  1. Mr.T zobaczył zdjęcia i już zaklepał taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha! uwielbiam faszerowane awokado :) a taaaaką sałatką to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie podane i super farsz ;)!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe, chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Za awokado nie przepadam, ale w tej odslonie wyglada bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wygląda:) Ciekawe czy polubię się z avocado:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest fantastyczne! Uwielbiam faszerować i nadziewać, ale z awokado jeszcze nic nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.