niedziela, 5 maja 2013

Crostini z suszonymi pomidorami i mascarpone

Crostini z suszonymi pomidorami i mascarpone

Crostini z suszonymi pomidorami i mascarpone

Dziś śniadanie we włoskim stylu, czyli crostini z bazyliowym mascarpone, grillowanym kurczakiem, kaparami i suszonymi pomidorami. Świetnie sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa, możemy je również podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu :-)

Crostini z suszonymi pomidorami i mascarpone

CROSTINI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MASCARPONE
Śniadanie Mistrzów #30

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]
  • 1 mała pierś z kurczaka 
  • 1 ciabatta 
  • 6 łyżeczek serka mascarpone 
  • 6 listków bazylii, posiekanych 
  • 3 suszone pomidory z oliwy 
  • 12 małych kaparów 
  • sól i pieprz do smaku 
  • listki bazylii do ozdoby 

Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni z obu stron. Kroimy w plastry. Pokrojoną w kromki ciabattę grillujemy na patelni z obu stron, aż stanie się lekko chrupiąca. Mascarpone mieszamy z posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Kromki bagietki smarujemy mascarpone, układamy kawałki kurczaka, kilka plasterków posiekanych pomidorów suszonych i po 2 kapary. Ozdabiamy listkami bazylii.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

10 komentarzy :

  1. Idealna propozycja na leniwe niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają obłędnie:) Będąc we Włoszech uwielbiałam jadać podobne śniadania.Chociaż z mascarpone nigdy nie jadłam.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pysznego Malwinko!!

    Ze słonecznymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym teraz zjadła taką kanapkę - składa się wyłącznie z moich ulubionych składników :D
    piękne zdjęcia, jak zwykle z resztą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piszę się na takie śniadanie! Wygląda bardzo smakowicie.

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z takim kurczakiem to nawet na lekki obiad może być. Cudny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja poproszę takie na kolacje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka:-) Mogłabym tylko mascarpone zamienic na jakis lżejszy serek, chyba, że potraktować mascarpone jak masło:-) Pozdrowienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda przepysznie, ja tylko zamnieniłabym mascarpone na ricottę .... buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb