czwartek, 16 maja 2013

Chutney z ananasa

Chutney z ananasa

Chutney z ananasem przepis


Kiedy kilka lat temu pierwszy raz zrobiłam chutney z jabłek, zakochałam się w tym przysmaku od pierwszego kęsa. Do tej pory stworzyłam kilkadziesiąt przepisów na chutney z wykorzystaniem różnych warzyw i owoców. Ten chutney z ananasem zrobiłam pierwszy raz w ubiegłym roku. Jest absolutnie przepyszny. Razem z chutneyem z rabarbaru znajduje się w mojej czołówce. 


Chutney z ananasa przepis

CHUTNEY Z ANANASA

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 łyżka oleju 
  •  1 łyżka nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżka nasion czarnuszki 
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 1-2 czerwone papryczki chili, posiekane
  • 2 małe czerwone cebule, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1  średniej wielkości ananas, obrany i pokrojony w kostkę* (3 i 1/2 szklanki)
  • 5-6 czubatych łyżek brązowego cukru
  • 3/4 szklanki octu z białego wina
  • sól do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czarnuszkę i gorczycę. Kiedy nasionka zaczną podskakiwać, dodajemy cebulę, chili i imbir. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty. Ananasa umieszczamy w garnku, dodajemy zawartość patelni, cukier i ocet winny. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez około godzinę, aż płyn mocno się zredukuje. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. W przypadku tego chutneyu nie ma potrzeby pasteryzowania.

* pamiętajcie o wycięciu twardego środka ananasa


Polecam Wam także przepisy na chutney z brusznicy oraz chutney śliwkowy. 


Chutney z ananasa



Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

9 komentarzy :

  1. zapisuję w ulubionych! muszę go zrobić i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten chutney ze zdjęcia jest z cebulką?

    OdpowiedzUsuń
  3. czegoś takiego jeszcze nie jadłam, wygląda na smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem bardzo ciekawa chutney z ananasa, takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, coś pięknego ! Nowość dla mnie, ale rewelacyjna !

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam :) musi być boski!

    OdpowiedzUsuń
  7. chutneye ciągle jeszcze przede mną ...ale wiem, zekiedys na pewno zrobię takowe cudo i się zakocham:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy17 maja, 2014

    do tego białe winko i oczywiście serek brie:) świetności na wieczór

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly