poniedziałek, 13 maja 2013

Boczek po tajsku

Boczek po tajsku

Boczek po tajsku

Bardzo lubię eksperymentować z marynatami do mięs. Tym razem motywem przewodnim była kuchnia tajska i charakterystyczne dla niej przyprawy. Boczek przygotowany w ten sposób jest dość pikantny, ciekawego smaku nadaje mu dodatek sosu rybnego oraz trawy cytrynowej. 

Boczek po tajsku

BOCZEK PO TAJSKU

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 kg boczku bez skóry
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej\
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru 
Mięso kroimy w grubą kostkę. Czosnek i chili drobno siekamy. W miseczce łączymy cukier, ocet ryżowy, sos rybny, sojowy, ostrygowy, trawę cytrynową, dodajemy czosnek, chili i imbir. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej całą noc). Mięso wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu), mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, pieczemy bez przykrycia 45-50 minut. W trakcie pieczenia kilka razy należy przemieszać mięso. Po koniec można włączyć termoobieg, by mięso mocniej się zrumieniło. 

Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 1 godzina.

11 komentarzy :

  1. Boczku w wersji tajskiej jeszcze nie jadłam. Musi być pyszny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. boczek po tajsku.. ciekawe :]

    OdpowiedzUsuń
  3. mogę się poczęstować? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. trochę zbyt egzotyczne składniki, za drogo wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosy i pasta starczają na bardzo długo, jednak jeśli rzadko gotuje się z przepisów azjatyckich taki zakup może mijać się z celem. Za to zawsze możesz przygotować boczek w marynacie miodowo-musztardowej http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/04/boczek-pieczony-w-miodzie-i-musztardzie.html#.UZHrEKJFDdo

      Usuń
  5. lubię boczek :) a ten mnie bardzo zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jeden mężczyzna byłby zachwycony, a aromatycznym mięsiwem i ja nie pogardzę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubie pikantne marynaty, wiec z pewnoscia wykorzystam twoj przepis - moze niekoniecznie do boczku, ale do czegos na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, musze pomyśleć o takim pieczonym boczkui, bo jak do tej pory to trobię go jedynie w formie pieczonej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.