niedziela, 26 maja 2013

Batoniki musli (bez pieczenia)

Batoniki musli (bez pieczenia)

Batoniki muesli przepis

Te batoniki musli kilkakrotnie zdobiły już Połówkowe bento. Są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają włączania piekarnika i przede wszystkim są zdrowsze od ich kupnych odpowiedników. Batoniki nie rozpadają się, trzeba jednak postępować zgodnie z przepisem i przygotować odpowiedni syrop. Takie batoniki można zabrać ze sobą na wycieczkę, jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły bądź zjeść ze smakiem jako deser.

Batoniki muesli

BATONIKI MUSLI

Składniki (na 7-8 sztuk):
  • pół szklanki płatków owsianych 
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki zarodków pszennych
  • pół szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki jagód goji
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 65 g masła
Na dużej patelni umieszczamy płatki, wiórki, sezam, zarodki i słonecznik. Prażymy mieszając drewnianą łopatką przez około 7 minut, aż ładnie się zrumienią (uważajcie, by ich nie przypalić). Zawartość patelni przekładamy do miski. Dodajemy do niej rodzynki i jagody goji. W rondelku umieszczamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy przez około 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę (na tym etapie możemy mieszać masę od czasu do czasu). Przekładamy garnek na najmniejszy palnik, zmniejszamy ogień i gotujemy bez mieszania przez 6-7 minut. Przygotowujemy miskę wypełnioną zimną wodą. Po około 5 minutach sprawdzamy, czy syrop jest gotowy. Za pomocą łyżeczki upuszczamy kroplę syropu do wody. Syrop jest gotowy, kiedy po wlaniu kropli do wody zamienia się ona w miękką kulkę. Ja za pierwszym razem gotowałam troszkę za długo, kropla po wpadnięciu do wody szybko twardniała. Pomimo tego batoniki wyszły bardzo dobre (na następny dzień zmiękły). Do miski z prażonymi składnikami i bakaliami wlewamy syrop, całość mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremki keksowej o długości 18-20 cm (foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową . Przy pomocy spodu łyżki wygładzamy wierzch i lekko dociskamy masę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa wystygnie, kroimy ją bardzo ostrym nożem na 7-8 porcji. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu. Moje batoniki cały czas leżały w temperaturze pokojowej, nie odkładałam ich do lodówki.

*jeśli batoniki będą się kruszyć, oznacza to, że dodaliście zbyt dużo suchych składników, bądź syrop przed zestawieniem z ognia nie osiągnął odpowiedniej temperatury. Pamiętajcie o sprawdzaniu syropu poprzez próbę z zimną wodą. 

**jagody goji są niezwykle bogate w substancje odżywcze. Zawierają sporą ilość takich witamin jak B1, B2, B6 oraz E. Warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Zamawiam je przez internet u Skworca. 

Batoniki muesli

Przepis na batoniki owsiane bez pieczenia w wykonaniu czytelników:









Czas przygotowania: 15 minut.

27 komentarzy :

  1. piszę się na takie batoniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na batoniki! ; )
    Samo zdrowie! A zdjęcia - przepiękne! : - )

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Zdrowe i pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie musze takie batoniki zrobic. Mniam. Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  5. O batoniki, które tak mnie interesowały :)
    Dziękuję !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wyglądają :) jeszcze nigdy nie robiłam batoników...

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie pokusiłam się o zrobienie batoników :) a bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy26 maja, 2013

    Wygląda smakowicie.. Ogólnie to jestem zachwycony Twoimi przepisami. Próbowałem już tonkatsu, polonezów, kurczaka po syczuańsku, przepisu na pizzę, burrito, panini, kurczaka z mozarellą.. I jako osoba, która wcześniej nie miała kompletnie kontaktu z kuchnią potrafię je zrobić! :) Przedstawione jest wszystko krok po kroku tak, że każdy da sobie radę!

    p.s. Polecam wizytę na blogu o podróżach pocztowka-z.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. są super !! lubię takie zdrowe przekąski ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł , smaczny i zdrowy ! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealna przegryzka! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja poproszę jednego na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne batoniki, lubię takei zbożowe słodycze:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja już przepis wypróbowalam, polecam bo są bardzo smaczne i jest to dobra przekąska na codzień ;)) Sposób przygotowania też nie jest trudny.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis napewno jest bardzo dobry, ale prosze pamietac ze platki owsiane jedzone na surowo moga powodowac po pewnym czasie powazne reakcje alergiczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jay- one nie są surowe, zostały uprażone na patelni. Równie dobrze można je uprażyć w piekarniku.

      Usuń
  16. świetne batoniki :) chętnie takie zjem :D

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo prosty i szybki sposób na zaspokojenie głodomorry ']]
    mniam
    pozdrawiam ania

    następny przepis wypróbowany i godny polecenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo mnie to cieszy :) Polecam Ci też pieczone batoniki owsiane. Równie proste i smaczne.

      Pozdrawiam,
      Malwina

      Usuń
  18. a ja się zabawiłam i policzyłam kalorie, jeden batonik to około 330-370 kcal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dziękuję. Ta informacja z pewnością przyda się innym :)

      Usuń
  19. Te batoniki sa świetne! Robiłam już wielokrotnie. Gdy się robi wedle przepisu - rewelacja! O wiele lepsze niż wszystkie "sklepowe" batoniki. Raz chciałam trochę zmniejszyc ilosc kcal i dodalam trochę mniej cukru; jednak nie były tak zwarte i rozpadały się.. Ciekawe czy wyszłyby, gdybym użyła ksylitol zamiast cukru. Ktos może próbował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z ksylitolem także by wyszły, jednak 100 % pewności nie mam. Postaram się za jakiś czas zrobić je z jego dodatkiem i dam znać, czy będzie ok. Zerknij sobie także na batoniki owsiane z bananem. Są o wiele mniej kaloryczne, ale nie z gatunku tych ciągnąco-chrupiąych. Być może przepis także przypadnie Ci do gustu.

      Usuń
  20. dla osób z termometrem cukierniczym: mieszanka musi osiągnąć temp. 118'C (soft ball stage), a batoniki przepyszne! w ogóle muszę Ci napisać, że zdecydowanie przeprowadzasz rewolucję moich śniadań i chwała Ci za to ;D

    OdpowiedzUsuń
  21. Batoniki przepyszne. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Miod gotowac?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.