wtorek, 23 kwietnia 2013

Wieprzowina char siu

Wieprzowina char siu

Wieprzowina char siu

Ten przepis autorstwa Ching-He Huang jest dość nietypowy. Mięso przed pieczeniem nie jest obsmażane, dodatkowo piecze się wraz z parą wodną. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna za sprawą typowych dla kuchni azjatyckiej przypraw. Autorka zaleca piec mięso przez 40 minut. Ja najczęściej skracam czas pieczenia do pół godziny. 



Pieczona wieprzowina z parą wodną


WIEPRZOWINA CHAR SIU (CHINY)
>
Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (o wadze 500 g)
  • marynata: 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki startego imbiru, 50 ml jasnego sosu sojowego, 50 ml wina ryżowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżka sosu hoi sin, 1 łyżka oleju,  60 ml płynnego miodu, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Łączymy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do niej oczyszczone mięso i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu). Mięso układamy na ruszcie. Pod kratką umieszczamy blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne i napełniamy je do połowy gorącą wodą. Mięso pieczemy przez 15-20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej kolejne 15-20 minut. Mięso zawijamy w folię aluminiową. Jeśli mięso ma być podawane do obiadu, dajemy mu odpocząć w folii przez 10-15 minut. Jeśli ma być dodatkiem do chleba, wówczas całkowicie je studzimy i wkładamy do lodówki. Kroimy na następny dzień. 


Całkowity czas przygotowania (razem z czasem marynowania): 12 godzin i 40 minut.

5 komentarzy :

  1. Bardzo smakowity przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie prezentuje się ta polędwiczka :) Myślę, że marynata nadaje niesamowitego smaku tej sztuce mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja, wygląda kusząco i tak soczyście:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszna propozycja! :), koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wygląda to mięsko:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.