poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Tarta z pieczarkami i mascarpone

Tarta z pieczarkami i mascarpone

Tarta z pieczarkami przepis

Niestety pech chciał, że nie zdążyłam przygotować pieczarkowej tarty na zakończenie Pieczarkowego Tygodnia Mopsika. Mimo wszystko tarta i tak powstała, chociaż z drobnym opóźnieniem. Postawiłam na szybką i prostą tartę na bazie ciasta francuskiego. Do jej przygotowania użyłam także mascarpone i pesto z bazylii. Tarta jest niezwykle smaczna. Połówek nawet stwierdził, że smakuje mu bardziej aniżeli tarta pieczarkowa z ricottą. Razem ze mną pieczarkową tartę piekła także Maggie.

Tarta na cieście francuskim przepis

TARTA Z PIECZARKAMI

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 300 g pieczarek, obrane i pokrjone w plasterki
  • 1 mały por (tylko biała część), posiekany w kostkę
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 łyżeczki pesto z bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Ciasto dzielimy na 3-4 prostokąty. Podwijamy brzegi ciasta. Powstałe ranty można posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie oliwa i masło). Wrzucamy posiekanego w kostkę pora, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pieczarki i rozmaryn, smażymy dalej przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pieczarki puszczą wodę, należy ją odparować. 
Mascarpone mieszamy z pesto. Tarty wyjmujemy z piekarnika, smarujemy spody mascarpone, wykładamy pieczarkowy farsz. Pieczemy dalej przez 7-10 minut. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

Tarta z pieczarkami przepis

14 komentarzy :

  1. Wyglądają smakowicie! piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mi w brzuszku zaburczało :) bardzo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię coś bardzo podobnego, tylko ja składam ciasto w rożki. I jest przepyszne, polecam każdemu, a tę śliczną tartę zrobię już niedługo :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Do pieczarek pozostał mi jakiś uraz z dzieciństwa (chociaż ostatnio stopniowo się zmniejsza), ale patrząc na takie zdjęcia mam ochotę od razu wziąć się za przygotowanie tej tarty (i zjedzenie też! ;)).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładne i apetyczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to wygląda, aż szkoda jeść takie piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis. Wyglada super apetycznie:) Ja uwielbiam pieczarki!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spozniona, ale na pewno pyszna! No i pieczarki + por = niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od samego widoku tych tart zgłodniałam porządnie! :)

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja w wersji dla siebie zastąpiłabym freancuskie kruchym i nic wiecej już by mi do szczęścia nie było trzeba:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb