sobota, 13 kwietnia 2013

Śledzie z cebulką i koperkiem

Śledzie z cebulką i koperkiem

Śledź w oleju przepis

Śledzie przygotowuję zazwyczaj w okresie Bożego Narodzenia lub na spotkania z przyjaciółmi. Jest to prosta i szybka w przygotowaniu przystawka, która cieszy się sympatią przede wszystkim mężczyzn. Mój Połówek, który za rybami nie przepada, śledzie mógłby jeść kilka razy w tygodniu. Najczęściej przygotowuję mu matiasy z dodatkiem cebulki i ogórków. 

Śledź z cebulą przepis

ŚLEDZIE Z CEBULĄ I KOPERKIEM

Składniki:
  • 500 g matiasów w oleju
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 większa czerwona cebula
  • 2 łyżeczki kaparów
  • kilka gałązek koperku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • sok połowy dużej cytryny
  • kilka plasterków cytryny 
Matiasy wyjmujemy z oleju, kroimy w mniejsze kawałki. Ogórki i cebulę siekamy w kosteczkę. Gałązki koperku i kapary drobno siekamy. Śledzie umieszczamy w pojemniku, dodajemy do nich ogórki, cebulkę, kapary, posypujemy koperkiem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i kropimy sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy cienkie plasterki cytryny. Pojemnik przykrywamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Czas przygotowania (bez czasu marynowania śledzi w lodówce): 10 minut.


Miłośnikom śledzi polecam wypróbować przepis na rolmopsy 

7 komentarzy :

  1. Ale smakowitości przygotowałaś! Uwielbiam śledziki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, u mnie w domu często goszczą na stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj kupiłam śledziki i zastanawiałam się co z nich zrobić;)
    super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledziki tak podane są pyszne! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygladają te sledzie:). Ja bardzo lubię wsmietanie z cebulką i jabłkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zrobiłam, chłodzą się w lodówce, wszystko pachnie wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.