niedziela, 21 kwietnia 2013

Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami

Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami


Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ryżu. Do jej przygotowania użyłam mieszanki ryżu parboiled z dzikim i czerwonym. Połączenie suszonych pomidorów, mozzarelli i oliwek powinno praktycznie każdemu przypaść do gustu. Sałatka jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Sprawdzi się jako śniadanie, przystawka na spotkaniu ze znajomymi czy kolacja. 

Sałatka z ryżem i oliwkami przepis

SAŁATKA RYŻOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Śniadanie Mistrzów #26

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 3-4 duże suszone pomidory z zalewy, posiekane
  • 60 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych 
  • kilka dużych listków bazylii, posiekanych 
  • około 10 oliwek (użyłam zielonych), przekrojonych na pół 
  • dressing:  2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W misce umieszczamy ryż, pomidory, mozzarellę kapary, bazylię i oliwki. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekany, rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę i oregano. Całość dokładnie ucieramy łyżeczką do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Całkowity czas przygotowania (w przypadku ugotowanego wcześniej ryżu): 10 minut.

Więcej inspiracji śniadaniowych znajdziecie w dziale

8 komentarzy :

  1. Wyglada nieziemsko! Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że to również świetny przepis na zabranie ze sobą zdrowego i sycącego posiłku do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj-pięknie i smacznie tu u Ciebie.Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny.Ja u Ciebie zostaję na dłużej.Miłej i słonecznej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  4. I do pudelka na lunch sie nadaje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja sałatka zrobiła furorę na moich wczorajszych urodzinach. Gościom tak smakowała, że rozbierali ja na składniki pierwsze ;)
    Robię ją z brązowym ryżem i oprócz dresingu dodaję ociupinę zalewy z suszonych pomidorów.
    Na stałe weszła do spisu moich ulubionych sałatek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, cieszę się, że sałatka przypadła Ci do gustu :)

      Usuń
  6. mozarella biala czy zolta????

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.