wtorek, 30 kwietnia 2013

Pieczona kiełbasa

Pieczona kiełbasa

Kiełbasa pieczona przepis

Kiełbasę najczęściej przygotowuję na patelni lub grillu. Podaję ją wówczas ze smażoną cebulką. Kiedy mam więcej czasu, wtedy piekę ją w piekarniku. Dodatek miodu, musztardy i wędzonej papryki sprawia, że tak przygotowana kiełbasa smakuje wyśmienicie. Oczywiście możecie ją także przygotować na grillu ogrodowym. Ja kiełbasę podałam z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem, ale Wy zamiast nich możecie przygotować lekką sałatkę. 

Kiełbasa z musztardą przepis

PIECZONA KIEŁBASA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 kg kiełbasy
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki (możemy ją lekko nakłuć, w przypadku kiełbasy dobrej jakości nie ma takiej potrzeby). W miseczce mieszamy musztardę, miód i paprykę. Powstałą glazurą smarujemy kiełbaski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Pieczemy przez około 30-45 minut. Co 10 minut kiełbaski smaruję marynatą i odwracam na drugą stronę. Kiełbaski są gotowe, kiedy będą ładnie zrumienione. Kiełbaski podałam z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem. Kiełbaski możemy przygotować także na ogrodowym grillu.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Kiełbasa z piekarnika




6 komentarzy :

  1. Fantastyczna propozycja! Uwielbiam kiełbasę, jakiś czas temu zrezygnowałam ze smażonej na rzecz zdrowszej pieczonej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka kiełbaska to coś dla mnie, już od dłuższego czasu za mną chodzi. I młode ziemniaczki do tego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro chyba wypróbuję, tylko że z białą kiełbaską :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Tak podaną kiełbaskę z chęcią bym zjadła :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Miod i musztarda to jedno z moich ukochanych polaczen :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, jak już wiesz glazura z miodu i musztardy to moje smaki :-) Taką kiełbaską nie pogardzę! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb