czwartek, 18 kwietnia 2013

Pieczarki w sosie Tikka Masala

Pieczarki w sosie Tikka Masala

Pieczarki tikka masala przepis

Kiedy natrafiłam na przepis na pieczarki w sosie tikka masala, byłam pewna, że w najbliższych dniach wypróbuję przepis. Nie widziałam jednak, czy danie przypadnie do gustu Połówkowi. Do tej pory pochodził on do kuchni indyjskiej dość sceptycznie, nie przepada też za wegetariańskimi obiadami. Okazało się, że danie bardzo mu smakowało. Dobrze sprawdzi się jako kolacja lub lekki obiad. Jeśli lubicie pikantne potrawy, koniecznie wypróbujcie przepis. 

Przepis na pieczarki tikka masala dodaję do akcji Mopsika- Pieczarkowy tydzień

Pieczarki w sosie tikka masala przepis

PIECZARKI W SOSIE TIKKA MASALA (INDIE)

Składniki (na 2 porcje):
[inspiracja]

  • 3/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 duża cebula, posiekana w kostkę
  •  2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki suszonych liści kozieradki (opcjonalnie)
  • 300 g pieczarek, obranych
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki kremówki
  • sól do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy nasiona kminu. Kiedy zaczną wydawać dźwięk, dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, kolendrę, dodatkowy mielony kmin, kurkumę, chili. Gotujemy kilka minut (jeśli sos będzie zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem lub wodą). Doprawiamy do smaku solą. 
Większe pieczarki kroimy na pół. Jogurt mieszamy z chili i kurkumą, wkładamy do niego pieczarki. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy pieczarki wraz z jogurtem, smażymy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Uważamy, by nie przypalić warzyw. Usmażone pieczarki i paprykę przekładamy do sosu. Chwilkę podgrzewamy. Dodajemy kremówkę i suszone liście kozieradki, przyprawiamy w razie potrzeby solą. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki z pieczywem lub ryżem. Jako dodatek do pieczarek tikka masala dobrze sprawdzą się chlebki naan. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.


9 komentarzy :

  1. Ciekawe danie. Ładne zdjęcia. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Urzekłaś mnie tym daniem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy smak kminu jest bardzo wyczuwalny, bo przyznam, że za jego intensywnym smakiem nie bardzo przepadam, a ta potrawa mnie intryguje i być może z dodatkiem tych wszystkich innych przypraw smakuje inaczej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie przepadasz za kminem rzymskim, zmniejsz jego ilość. Jest go w przepisie całkiem sporo (zarówno mielony, jak i w nasionach). Możesz np. pominąć kmin w nasionach i użyć tylko mielonego.

      Usuń
  4. Przepysznie się zapowiada i zdjęcia naprawdę smakowite Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysl:) Danie rewelacyjne, zwlaszcza jak sie lubi kuchnie indyjska jak ja!:))))

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzooo apetycznie wygląda twoje danie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.