sobota, 6 kwietnia 2013

Piadina z sosem pomidorowym i jajkiem

Piadina z sosem pomidorowym i jajkiem


Z racji tego, iż cykl Śniadanie Mistrzów cieszy się sporym zainteresowaniem, postanowiłam, że śniadaniowe przepisy będą się pojawiać także w soboty. Dziś propozycja dla tych, którzy po świętach wielkanocnych są jeszcze w stanie patrzeć na jajka. Chlebki piadina to proste w przygotowaniu pieczywo typu flatbread. Usmażone chlebki posmarowałam prostym pomidorowym sosem i zapiekłam w piekarniku. I tak oto powstało pyszne śniadanie we włoskim stylu. 


PIADINA Z SOSEM POMIDOROWYM I JAJKIEM
Śniadanie Mistrzów #21

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 chlebki piadina
  • 200 ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki oregano 
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 4 jaka
  • listki bazylii do przybrania
Przygotowujemy chlebki zgodnie z przepisem. Po upieczeniu ich na patelni odkładamy je na talerz. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (bez termoobiegu). W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany drobno czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy przecier, oregano, szczyptę cukru (w przypadku kwaskowatego przecieru) sól i pieprz. Podgrzewamy przez 5 minut, aż całość zgęstnieje.
Gdy piekarnik się nagrzeje, piadiny smarujemy sosem, układamy na blasze. Na każdy chlebek wbijamy jajko, solimy. Pieczemy przez 7-10 minut, aż białko jajka się zetnie. Podajemy z listkami bazylii.

Czas przygotowania: 60 minut.

4 komentarze :

  1. To już wiem, co zrobię jutro na śniadanie...
    A jak chlebki zachowują świeżość? Zastanawiam się czy nie zrobić ich wieczorem, a rano reszte

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz je zrobić dzień przed, ale trzeba je przechowywać w lodówce przykryte ściereczką (zachowują się jak tortille)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.