niedziela, 14 kwietnia 2013

Naleśniki z pieczarkami i fetą

Naleśniki z pieczarkami i fetą

Naleśniki z pieczarkami

Dzisiejsza propozycja śniadaniowa należy do dość sycących. W pełnoziarnistych naleśnikach skrywa się farsz z pieczarek i sera feta, doprawiony octem balsamicznym i tymiankiem. Zarówno naleśniki, jak i farsz możecie przygotować dzień przed, a później zapiec wszystko w piekarniku. 

Naleśniki z pieczarkami przepis

NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I FETĄ 
Śniadanie Mistrzów #24

Składniki (na 3 sztuki):

  • 50 g mąki pełnoziarnistej, np. orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 ml mleka
  • farsz: 250 g pieczarek, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku, 150 g sera feta**
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy mleko, jajko, oliwę, łączymy wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki lub miksera. Ciasto odstawiamy na minimum 15 minut (najlepiej odstawić je na 1-2 godziny). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wlewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Z podanej ilości powinno nam wyjść około 3 naleśniki. 
Przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na klarowanym maśle, można użyć pół na pół oliwy i masła, pamiętając o tym, że najpierw na patelnię wlewamy oliwę). Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki i tymianek, smażymy dalej, aż pieczarki będą miękkie. Wlewamy ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilkę, aż ocet się zredukuje. Do farszu dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki, zawijamy.

*naleśniki można przygotować dzień przed. Po usmażeniu układamy je na talerzu, jeden na drugim. Kiedy przestygną, przykrywamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Dzień przed można przygotować też farsz (bez sera feta). Następnego dnia farsz podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy do niego fetę, rozkładamy na zimnych naleśnikach i zawijamy. Układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na około 5-7 minut. Jeśli chcecie, by naleśniki były chrupiące, pieczcie je przez 15 minut. 
**farsz można też wzbogacić o posiekaną natkę pietruszki

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.


Inne propozycje na smaczne śniadania znajdziecie w dziale

13 komentarzy :

  1. Pieczarki i feta? Hmm, jeszcze nie łączyłam, ale coś czuję, że to smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, jakie smakowite śniadanie! Mistrzowskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekane smakowałyby mi najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś robiłam takie naleśniki z farszem pieczarkowo jajecznym, na obiad:-)) ale z wyrazistą w smaku fetą, też zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. z pieczarkami *-* pycha !! chętnie bym zjadła ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe! Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią. Ja ostatnio zrobiłam naleśniki z serem ricotta :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za pieczarkami nie przepadam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smacznie wygląda! Chyba wykorzystam jutro ten przepis bo dzisiaj już za późno:)

    emi-style.blogspot.com blog którego głównym tematem jest moda dziecięca:)zapraszam,co prawda dopiero zaczynamy ale mam nadzieje,że powoli jakoś się rozkręcimy:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne naleśniki:). Ja bardzo lubię takei z pieczarkami i żółtym serem, ale z fetą też muszą wspaniale smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ciasto może odczekać w lodówce całą noc? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto może stać w lodówce, przed smażeniem naleśników trzeba tylko pamiętać o wymieszaniu go. Naleśniki można też przygotować dzień wcześniej a później odgrzać w piekarniku wraz z farszem.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.