piątek, 12 kwietnia 2013

Mus z mlecznej czekolady

Mus z mlecznej czekolady

Deser z czekolady mlecznej


Mam nadzieję, że dziś każdy z Was, bez względy na to, czy dba o linię, czy też nie, zjadł coś czekoladowego. W końcu dziś mamy Światowy Dzień Czekolady. Na tę okazję przygotowałam mus z czekolady mlecznej. Mus czekoladowy jest dość prosty w przygotowaniu, nie wymaga też wielu składników. Jego minusem jest czas oczekiwania, musi bowiem odstać kilka godzin w lodówce. 


Mus czekoladowy przepis

MUS Z MLECZNEJ CZEKOLADY

Składniki (na 6 małych lub 3 większe porcje):
  • 150 g mlecznej czekolady (u mnie Fin Carre)
  • 1 łyżka amaretto
  • 120 ml kremówki
  • 2 duże jajka (L), białka i żółtka osobno
Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy amaretto, mieszamy. Żółtka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając (ja robię to widelcem), aż do połączenia (możecie to zrobić mikserem na najniższych obrotach). Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami do czekolady i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę (możemy dodać do nich szczyptę soli). Do masy czekoladowej dodajemy po łyżce białek, za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia składników. Mus przelewamy do 6 małych lub 3 większych naczyń. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Ozdabiamy wedle uznania.

Całkowity czas przygotowania plus czas chłodzenia: 3 godziny.


Mus z mlecznej czekolady przepis


Polecam Wam także hiszpański mus czekoladowy


19 komentarzy :

  1. Kremówka, amaretto... I słynna czekolada, oczywiście. To pyszne połaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczny deser, idealny by świętować! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny deser na dzień czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O raju! Uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja świętowałam na całego, zjadłam dziś już chyba ponad tabliczkę, nie wiem dokładnie, bo próbowałam różnych ;))
    Czekoladę kocham bezwzględnie, nawet będąc na diecie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda znakomicie chyba zaraz pójdę go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis, zapisuję i dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki mus to zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh dzien czekolady czy nie, takie mus to mus :)))) wyglada super apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, z chęcią zanurzyłabym w nim łyżeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozna czyms zastapic amaretto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz je pominąć. Ew. dodać łyżkę rumu.

      Usuń
  12. Wydaje się pyszne, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, pychotka :)
    Ja o Dniu Czekolady zapomniałam, ale czekoladę zjadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. To kja codziennie mam dzień czekolady:)...nie musi być jej dużo, ale bez codziennej porcji czekolady więdnę:). Cudowny mus Malwi:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. z takim deserem to jak dla mnie dzień czekolady może być codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Obłęd w szkle. U mnie dziś pochmurno, chłodno i deszczowo, więc chyba wiem jak zacząć weekend ;)

    Pozdrawiam ciepło,

    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb