czwartek, 4 kwietnia 2013

Minestrone z brokułem i cukinią

Minestrone z brokułem i cukinią

Zupa minestrone przepis

W kolejnej odsłonie wspólnego pichcenia mieliśmy ugotować wiosenne minestrone. Wprawdzie wiosny w dalszym ciągu nie widać, ale na talerzu możemy sobie zaserwować odrobinę zieleni. Zielonym akcentem w mojej zupie są brokuły, cukinia, seler naciowy i pesto genovese. Zupa jest lekka i jednocześnie pożywna za sprawą dodatku makaronu. Razem ze mną minestrone przygotowali: Maggie, Mirabelka, Paszczak i Wojciech.

Minestrone przepis

MINESTRONE Z BROKUŁEM I CUKINIĄ

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekany w mniejsze kawałki
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • 200 g różyczek brokuła
  • 100 g drobnego makaronu (u mnie conchiglie)
  • 1-2 łyżki pesto genovese
  • parmezan do posypania zupy
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, marchew, seler, smażymy mieszając przez minutę. Patelnię przykrywamy pokrywką (nie całkowicie) i dusimy warzywa na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 10-15 minut (aż będą miękkie). Zdejmujemy pokrywkę, wrzucamy czosnek, smażymy mieszając przez 30 sekund. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy cukinię, makaron i brokuła. Gotujemy dalej przez 5-10 minut, aż makaron będzie al dente a warzywa ugotowane*. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pesto i mieszamy. Zupę rozlewamy do głębokich talerzy, podajemy posypaną wiórkami parmezanu. 

Czas przygotowania: 30 minut.

*makaron możecie ugotować osobno i dodać do zupy


Zupa z cukinią przepis



17 komentarzy :

  1. Taka zupka, to samo zdrowie :) Super!:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę o talerz tej pięknej i na pewno pysznej zupy, a zdjęcia jak zwykle przemawiają do wyobraźni mojego podniebienia:)pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o talerz tej pięknej i na pewno pysznej zupy, a zdjęcia jak zwykle przemawiają do wyobraźni mojego podniebienia:)pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. taka wersja tej zupy mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię zupy z dodatkiem brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam brokuły w każdej postaci, więc i ta potrawa na pewno mi posmakuje :) jutro wypróbuję przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne zdjęcia. Z brokułem także mi się bardzo podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie zupy. Sa kolorowe i niesamowicie smakuja. Pyszota. Sciskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszna i zdrowa warzywna zupka - i like it ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. rozgrzewająca zupa pełna witamin pochodzących z warzyw to idealna propozycja na to co dzieję się za oknem. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, tęsknię za tymi smakami!

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo ta zupka tez wygląda pyszniutko!:) z chęcią na nia wpadnę

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj ja jako fanka zup uwielbiam każda odsłonę minestrone :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niezwykle smakowita i wiosenna zupa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly