środa, 17 kwietnia 2013

Majonez (na całych jajkach)

Majonez (na całych jajkach)

Domowy majonez przepis
Majonez na całych jajkach

Po żółciutkim majonezie na żółtkach przyszła pora na majonez przygotowany na całym jajku. Taki majonez jest o wiele jaśniejszy aniżeli ten na żółtkach i oliwie. Z podanego przepisu otrzymacie duży słoik majonezu. Najczęściej majonez na całym jajku przygotowuję w okolicach świąt, kiedy zużywamy większe jego ilości. 

Majonez

MAJONEZ DOMOWY (NA CAŁYM JAJKU)

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka gładkiej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru (opcjonalnie)
  • 300-350 ml oleju 
W misce umieszczamy jajko, ocet i musztardę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie cały czas ubijając masę wlewamy stopniowo oliwę (najlepiej po łyżeczce, pilnując by za każdym razem dobrze połączyła się z masą). Nie należy wlewać oleju zbyt szybko, ponieważ majonez może się zwarzyć. Na 1 jajko zużywam najczęściej 300 ml oleju. Im więcej dodacie oleju do masy, tym majonez będzie gęstszy. Dostosujcie gęstość majonezu do własnych preferencji, zwiększając lub zmniejszając ilość oleju.  Zamiast ręcznej trzepaczki możecie użyć miksera. Należy miksować masę na najniższej mocy urządzenia. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

12 komentarzy :

  1. Domowy majonez jest najlepszy na świecie :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę, a ja myślałam, że majonez zawsze robi się z samego żółtka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można robić i na całym jajku i nawet na samych białkach.

      Usuń
  3. Czasem zdarza mi się robić własnoręcznie majonez, ale do tej pory tylko na samych żółtkach. Chętnie wypróbuję ten przepis, ponieważ smak domowego majonezu jest nieporównywalnie lepszy od kupnego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Boski przepis. Na zoltkach znam, a na calym jaju zrobie jutro. Jak dlugo wytrzyma w lodowce??
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej go zużyć w ciągu tygodnia czasu. Zdarza mi się przechowywać go dłużej (teraz mam w lodówce majonez prawie dwutygodniowy i w dalszym ciągu jest dobry)

      Usuń
  5. Pycha! Smakowity nagłówek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robię domowego majonezu, bo kiedyś pięknie mi się zwazył ...ale chyba się w końcu skuszę ..bo te kupne jakoś przestają mi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam i tę wersję `wg tego składu jest nieco rzadszy i jaśniejszy ,ale również bdb

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można mikserem to mieszać? będę pierwszy raz robiła majonez :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak. Ja odkąd rozwaliłam kilka trzepaczek na ubijaniu majonezu, przerzuciłam się na mikser. Ubijaj na najmniejszych obrotach miksera okrężnym ruchem, pamiętaj by dodawać olej stopniowo w małych ilościach, aby masa się nie zważyła.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Zaraz eksperymentuję w kuchni :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.