piątek, 26 kwietnia 2013

Kotlety z tuńczyka

Kotlety z tuńczyka

Kotlety z tuńczykiem przepis

Niedawno w związku z Waszymi prośbami w spisie treści pojawiła się nowa kategoria poświęcona rybom. Pojawienie się nowej kategorii zobowiązuje do stworzenia od czasu do czasu kilku przepisów tematycznie z nią związanych. Spory zapas zapuszkowanego tuńczyka skłonił mnie do przygotowania kotlecików z jego dodatkiem. Ziołowe kotleciki z dodatkiem skórki z cytryny smakują wyśmienicie. Polecam wszystkim miłośnikom tuńczyka. 

Kotlety z tuńczyka

KOTLETY Z TUŃCZYKA

Składniki (na 10 sztuk):
[przepis własny]
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (łączna waga po odcieku obu puszek 240 g)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 mała cebulka, drobno posiekana (u mnie młoda cebulka dymka)
  • 1 większe jajko
  • kilka łyżek bułki tartej (zużyłam 4 łyżki)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W misce umieszczamy odsączonego i rozdrobionego tuńczyka, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Dodajemy natkę, cebulkę i szczypiorek, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, masę mieszamy dokładnie dłońmi. Dodajemy stopniowo bułkę tartą, aż masa będzie zwarta i nie będzie się rozpadać. Z masy formujemy kotleciki (10 małych lub 5 dużych), smażymy z obu stron na rumiano. 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

24 komentarze :

  1. czuje, że to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentują, robiłam kiedyś takie kuleczki tylko z ziemniakami jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i kolejne kotlety rybne lądują w zakładkach do wypróbowania :) pyszne muszą być!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo po mojemu :) lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe kotleciki. Nigdy nie jadłam takich. Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm z tuńczyka -zjadłabym takie pyszne kotleciki na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygldają wspaniale :)
    i fajnie, że masz nową kategorię w menu, ja też od czasu do czasu sięgam po ryby, więc chętnie podpatrzę co tam pichcisz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tuńczyka w puszcze mam, dlatego też te kotlety bardzo mi się podobają ...gdyby były ze swieżego miałabym większy problem z jego zdobyciem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo chętnie wypróbuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tunczyk w puszce niejeden raz ratowal mi zycie :) Swietne te kotleciki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Miałaby sałatka z tuńczykiem i ananasem ale koncepcja uległa transformacji ;) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeden z moich ulubionych przepisów :) robią się błyskawicznie, są pyszne, często robię do pracy, na zimo też są pyszne. Dzięki
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato, miło mi to słyszeć :) Na dniach pojawi się nowy przepis na kotlety, tym razem rybno-ziemniaczane z pesto.

      Usuń
  13. Bardzo dobre. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszą być pyszne. Kiedyś robiła krokiety z tuńczyka z przepisu Makłowicza. Były super. Ten przepis na pewno wkrótce wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  15. a można by je było upiec w piekarniku?

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, oczywiście że tak (20-25 minut w temp. 180 stopni). Zapewne w połowie pieczenia trzeba będzie je delikatnie obrócić na drugą stronę.

      Usuń
  16. super! od kiedy wypróbowałam Twoje drobiowe kiełbaski faszerowane serem feta, każde mięso mielone (kotlety, pulpety) robię w piekarniku, nie muszę sterczeć przy patelni;p
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobione! absolutnie do powtórzenia, szybko się robi - upiekłam w piekarniku, sycące i takie inne,
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do tego są świetne do pracy :)

      Usuń
    2. dokładnie! mężowi też smakowały, choć narzekał, że suche;p
      pozdrawiam
      Marta

      Usuń
  18. Naprawdę smakuje Wam to na kwaśno? Mi nie smakowały właśnie ze względu na kwaskowość, być może dlatego, że zawsze robiłem bez cytryny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile osób, tyle smaków. A ryba akurat lubi dodatek cytryny :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...