piątek, 26 kwietnia 2013

Kotlety z tuńczyka

Kotlety z tuńczyka

Kotlety z tuńczykiem przepis

Niedawno w związku z Waszymi prośbami w spisie treści pojawiła się nowa kategoria poświęcona rybom. Pojawienie się nowej kategorii zobowiązuje do stworzenia od czasu do czasu kilku przepisów tematycznie z nią związanych. Spory zapas zapuszkowanego tuńczyka skłonił mnie do przygotowania kotlecików z jego dodatkiem. Ziołowe kotleciki z dodatkiem skórki z cytryny smakują wyśmienicie. Polecam wszystkim miłośnikom tuńczyka. 

Kotlety z tuńczyka

KOTLETY Z TUŃCZYKA

Składniki (na 10 sztuk):
[przepis własny]
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (łączna waga po odcieku obu puszek 240 g)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 mała cebulka, drobno posiekana (u mnie młoda cebulka dymka)
  • 1 większe jajko
  • kilka łyżek bułki tartej (zużyłam 4 łyżki)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W misce umieszczamy odsączonego i rozdrobionego tuńczyka, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Dodajemy natkę, cebulkę i szczypiorek, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, masę mieszamy dokładnie dłońmi. Dodajemy stopniowo bułkę tartą, aż masa będzie zwarta i nie będzie się rozpadać. Z masy formujemy kotleciki (10 małych lub 5 dużych), smażymy z obu stron na rumiano. 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

22 komentarze :

  1. czuje, że to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentują, robiłam kiedyś takie kuleczki tylko z ziemniakami jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i kolejne kotlety rybne lądują w zakładkach do wypróbowania :) pyszne muszą być!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo po mojemu :) lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe kotleciki. Nigdy nie jadłam takich. Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm z tuńczyka -zjadłabym takie pyszne kotleciki na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygldają wspaniale :)
    i fajnie, że masz nową kategorię w menu, ja też od czasu do czasu sięgam po ryby, więc chętnie podpatrzę co tam pichcisz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tuńczyka w puszcze mam, dlatego też te kotlety bardzo mi się podobają ...gdyby były ze swieżego miałabym większy problem z jego zdobyciem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo chętnie wypróbuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tunczyk w puszce niejeden raz ratowal mi zycie :) Swietne te kotleciki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Miałaby sałatka z tuńczykiem i ananasem ale koncepcja uległa transformacji ;) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeden z moich ulubionych przepisów :) robią się błyskawicznie, są pyszne, często robię do pracy, na zimo też są pyszne. Dzięki
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato, miło mi to słyszeć :) Na dniach pojawi się nowy przepis na kotlety, tym razem rybno-ziemniaczane z pesto.

      Usuń
  13. Bardzo dobre. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszą być pyszne. Kiedyś robiła krokiety z tuńczyka z przepisu Makłowicza. Były super. Ten przepis na pewno wkrótce wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  15. a można by je było upiec w piekarniku?

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, oczywiście że tak (20-25 minut w temp. 180 stopni). Zapewne w połowie pieczenia trzeba będzie je delikatnie obrócić na drugą stronę.

      Usuń
  16. super! od kiedy wypróbowałam Twoje drobiowe kiełbaski faszerowane serem feta, każde mięso mielone (kotlety, pulpety) robię w piekarniku, nie muszę sterczeć przy patelni;p
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobione! absolutnie do powtórzenia, szybko się robi - upiekłam w piekarniku, sycące i takie inne,
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do tego są świetne do pracy :)

      Usuń
    2. dokładnie! mężowi też smakowały, choć narzekał, że suche;p
      pozdrawiam
      Marta

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb