piątek, 26 kwietnia 2013

Konkurs "Drobiowe przysmaki, każdemu w smak!"

Konkurs "Drobiowe przysmaki, każdemu w smak!"



Chciałabym Was zaprosić do konkursu realizowanego w ramach kampanii "Drobiowe przysmaki- każdemu w smak!" Kampania ta ma na celu upowszechnienie wiedzy na temat przetworów drobiowych. Zawierają one wiele  wartości odżywczych, w tym pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie przepisu na "lekką jak piórko" przekąskę lub danie z przetworów drobiowych. Na autorów trzech najciekawszych zgłoszeń czekają designerskie deski do krojenia Home&You. 

Regulamin konkursu:
  1. Konkurs trwa od 26 kwietnia 2013 do 5 maja 2013 do godziny 23:59
  2. W konkursie do wygrania są trzy designerskie deski do krojenia Home&You
  3. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie przepisu na "lekką jak piórko" przekąskę lub danie z przetworów drobiowych*. Swoje przepisy zamieszczajcie w komentarzach pod tym postem. Każde zgłoszenie musi zawierać adres mailowy (ułatwi to szybki kontakt ze zwycięzcami). Mile widziane zdjęcia przygotowanych przepisów. Zdjęcia przesyłajcie na adres mailowy: filozofiasmaku@gmail.com (nie zapomnijcie zamieścić przepisu w komentarzu)
  4. W konkursie można przesyłać dowolną ilość zgłoszeń. Jedna osoba może otrzymać tylko jedną nagrodę. Przesłane zdjęcia mogą być wcześniej publikowane. Muszą jednak być Waszego autorstwa. 
  5. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone dnia 6 maja 2013 w osobnym poście na blogu Filozofia Smaku
  6. Przesyłając swoje zgłoszenia w konkursie oświadczacie jednocześnie, że jesteście autorami zgłoszonych prac. Wasze zgłoszenia nie mogą naruszać praw autorskich osób trzecich. 
  7. Zgłaszając swój udział w Konkursie Uczestnik wyraża zgodę na nieodpłatną publikację przesłanej w ramach Konkursu pracy graficznej przez Organizatora, w dowolny sposób, w szczególności wprowadzanie do obrotu, publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie, a także publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym.
  8. Wysyłka nagród ma miejsce tylko na terenie kraju. W konkursie mogą oczywiście wziąć udział osoby mieszkające za granicą, jednak w przypadku wygranej muszą podać adres do wysyłki na terenie Polski
*pod nazwą przetwory drobiowe należy rozumieć wszelkie wyroby z drobiu (czyli z kurczaka, indyka, gęsi, kaczki) tj. wędliny do plasterkowania, wyroby wędliniarskie (kiełbasy podsuszane, kabanosy), pasztety. Wykaz drobiowych przysmaków znajdziecie na stronie kampanii. 

56 komentarzy :

  1. Lekkie danie uwielbiane przez dzieci, które świetnie bawią się przy przygotowaniu i którym świetnie ono smakuje. OŚMIORNICZKI Składniki: parówki, makaron spaghetti. Parówki kroimy na kawałki, około 2 cm. Surowy makaron "nabijamy" na parówki. Każdy kawałek parówki ma mieć od kilku do kilkunastu makaronków. Tak przygotowane nadziane parówki gotujemy aż makaron będzie gotowy. Ośmiorniczki wykładamy na talerz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na sałatkę z wędzonym kurczakiem:)

    250 g makaronu groszek (można użyć także makaronu orzo)
    250 g wędliny z wędzonej piersi kurczaka
    6 ogórków kiszonych
    puszka kukurydzy
    0,5 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    pęczek natki pietruszki
    sól
    pieprz kolorowy


    Makaron ugotuj wg, instrukcji na opakowaniu. Do miski wrzuć ugotowany makaron, kukurydzę, pokrojoną w kostkę wędlinę oraz ogórki, a także porwaną w dłoniach natkę pietruszki. Dopraw majonezem zmieszanym z jogurtem, solą i pieprzem.

    paulina-cabana@o2.pl, z tego maila wysyłam zdjęcia:D

    OdpowiedzUsuń

  3. Kieszonki drobiowe nadziewane szpinakiem orzechami nerkowca i mozzarellą



    2 duże piersi kurczaka
    200 g świeżego szpinaku
    kulka mozzarelli
    2 ząbki czosnku
    papryka czerwona świeża
    garść orzechów nerkowca
    sól, pieprz
    świeża bazylia (4-5 listków)
    łyżka masła
    oliwa z oliwek


    Pierś kurczaka dokładnie umyć, ubić lekko tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Nerkowce siekamy na drobno i prażymy na małym ogniu,paprykę kroimy na bardzo drobną kosteczkę.Szpinak dokładnie wypłukać i osuszyć. Na rozgrzanej patelni z masłem wyłożyć szpinak, podusić chwilę,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną bazylię, doprawić solą i pieprzem do smaku, dusić jeszcze przez chwilkę. Szpinak wyłożyć w kieszonki dodać w środek mozzarellę,paprykę i nerkowce, Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i wyłożyć kieszonki.Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubiona surówką.

    SmaczneGO

    kasiella7@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, niestety nie mogę uznać Twojego zgłoszenia. Przepis nie zawiera przetworów drobiowych, tylko drób w postaci mięsa.

      Usuń
  4. Sałatka z wędzonym kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi
    Składniki :

    200-300 g pomidorków koktajlowych-
    pietruszka -listki
    1/2-170g puszki kukurydzy
    sałata masłowa
    3 cebule dymki
    około 2 ćwiartki z wędzonego kurczaka
    sos czasnkowy -u mnie majonez z musztardą

    Sałatę rwiemy na średnie strzępki ja pominełam jej białe części .I układamy do około 2 litrowej salaterki-miseczki.
    Na sałatę układamy pomidorki przekrojone na pół.
    Ćwiartki kurczaka obskubujemy z miesa(pomijając skórkę) ,kroimy w drobną kosteczkę i kładziemy na pomidorki oraz kukurydzę.
    Następnie kroimy cebulkę w drobną kostkę i posypujemy sałatkę.
    Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki.
    Gotową sałatkę polewamy sosem

    paulina-malinowska-1990@tlen.pl - z tego e-maila doślę zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. SAŁATKA Z KABANOSEM
    -3 kabanosy
    -2 ogórki kiszone/ konserwowe
    -ogórek świeży
    -250 g makaronu kolorowego rurki
    -1 papryka czerwona
    -1 papryka żółta
    -marynowane pieczarki
    -sos koperkowy Knorr
    -sól, pieprz
    -odrobina oliwy do sosu

    Wszystkie warzywa oraz kabanosy pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg instrukcji. Połączyć składniki ze sobą. Podawać mocno schłodzone.

    ola.kolodziejczuk@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Skrzydełka w ryżu
    Potrzebujesz:

    1 kg skrzydełek
    2 szkl ryżu
    3 cebule
    Przyprawa do skrzydełek .:

    Wszystkie poniższe składniki mieszamy przyprawy odmierzamy po około pól łyżeczki do 1 ..

    bazylia
    tymianek
    oregano
    estragon
    słodka papryka
    ostra pakryka
    sól pieprz
    350ml oleju
    Wszystkie skrzydełka obtaczamy w zalewie z przyprawami.

    Najlepiej będzie gdy mięso będzie w lodówce leżało przez całą noc a ostatecznie nie mniej niż 2 godziny.

    Sos do ryżu:

    ząbek czosnku (praska)
    6 szkl. wody
    0,5 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki Vegety
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 kostki masła 2 łyżeczki cukru
    6 łyżeczek keczupu
    Masło roztapiamy w garnku następnie dodajemy wodę i resztę składników sosu do ryżu .Podgrzewamy aż do złączenia się składników (nie gotujemy).
    Surowy ryż wsypujemy do głębokiego naczynia żaroodpornego na niego kładziemy cebulę pokrojoną w cienkie talarki.
    Następnie kładziemy skrzydełka z olejem i przyprawami.
    Wszystko zalewamy sosem do ryżu .
    Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 200* C i pieczemy przez godzinę

    OdpowiedzUsuń
  7. "Kurka z klasą w zielonym ogrodzie"

    Szynka drobiowa kilka plasterków
    rukola
    pomidorki koktajlowe 5-6 sztuk
    łyżka słoneczniku

    jajko
    2 łyżki octu winnego

    sos:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka musztardy
    Szczypta soli i odrobina pieprzu do smaku

    Najpierw przygotowujemy jajko w koszulce:do miseczki wbijamy jajko,a do garnka wlewamy wodę i dodajemy ocet. Kiedy woda będzie mocno wrzeć wlewamy powoli jajko i zagarniamy łyżką. Gotujemy przez około 1,5 min.
    Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Plasterki szynki kroimy na długie ale cienki paseczki i podsmażamy chwilkę.
    Na dużym talerzu rozkładamy rukolę, na środek jajko w koszulce i paseczki szynki, wokół przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko posypujemy słonecznikiem.
    Przygotowujemy sos mieszjąc dokładnie podane składniki i polewamy tuż przed podaniem:)
    ty_moj_dziubasku@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. " Wiosenny bukiet "


    Składniki:

    - sałata zwykła - 1 sz
    - sałata karbowana - 1 szt
    - pomidorki koktajlowe - 5 szt
    - polędwica z piersi kurczaka - 200 g
    - ser żółty - 100 g
    - rzodkiewka - 5 szt
    - cytryna
    - sól
    - pieprz kolorowy
    - oliwa





    Sposób przyrządzenia:

    Umytą sałatę układamy w " bukiet na talerzu ".
    Wędlinę i ser zwijamy w ruloniki.
    Układamy na sałacie.
    Dodajemy pomidorki koktajlowe i pokrojoną ozdobnie rzodkiewkę.
    Polewamy odrobiną oliwy i posypujemy przyprawami.


    Zdjęcia oczywiście wysyłam :)
    ostranaslodko@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej!!!
    Polecam mój wynalazek, który chodził za mną tydzień :)

    Ingrediencje:

    1/2 ząbka czosnku
    1 malutka cebulka
    ok. 100g dyni
    ok. 250g polędwicy z indyka (może być pierś)
    2 łyżki kukurydzy z puszki
    2 garście suszonych grzybów (borowiki, prawdziwki, podgrzybki, itp.)
    ok. 3 łyżek białego wina
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka soku z cytryny
    kminek mielony
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz

    Czary:

    Grzyby namoczyć w wodzie przez kilka godzin (najlepiej zostawić na noc).
    Posiekać czosnek i cebulkę. Odlać wodę z grzybów, odsączyć. Pokroić grzyby na malutkie kawałeczki. Mięso pokroić na małe kawałki. Dynię obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę.
    Rozpuścić masło na patelni, rzucić czosnek z cebulką, podsmażyć kilka sekund, dodać grzyby, zalać łyżką wina, podsmażyć kilka sekund.
    Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię. Lekko posolić. Dodać mięso. Doprawić kminkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem wg uznania.
    Dusić na patelni, podlewając resztą wina i wodą z grzybów i sokiem z cytryny do czasu, aż mięso się usmaży, a dynia zmięknie. Kukurydzę dodać pod koniec duszenia.

    *Ja swoje danie przygotowałam w nocy i jadłam na 2 dzień (w ten sposób aromaty się "przegryzły").
    **Ilość składników można modyfikować wg uznania [ja zawsze gotuję na oko :)].
    ***Można wcinać samo, ale proponuję podawać wymieszane z kasza kuskus.
    Ser feta, mozarella, orzechy włoskie lub prażony słonecznik również mogłyby stanowić ciekawy dodatek :).

    Pozdrawiam!
    Polaca Mala

    (polaca.mala.blog@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej!!!
    Polecam mój wynalazek, który chodził za mną tydzień :)

    Ingrediencje:

    1/2 ząbka czosnku
    1 malutka cebulka
    ok. 100g dyni
    ok. 250g polędwicy z indyka (może być pierś)
    2 łyżki kukurydzy z puszki
    2 garście suszonych grzybów (borowiki, prawdziwki, podgrzybki, itp.)
    ok. 3 łyżek białego wina
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka soku z cytryny
    kminek mielony
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz

    Czary:

    Grzyby namoczyć w wodzie przez kilka godzin (najlepiej zostawić na noc).
    Posiekać czosnek i cebulkę. Odlać wodę z grzybów, odsączyć. Pokroić grzyby na malutkie kawałeczki. Mięso pokroić na małe kawałki. Dynię obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę.
    Rozpuścić masło na patelni, rzucić czosnek z cebulką, podsmażyć kilka sekund, dodać grzyby, zalać łyżką wina, podsmażyć kilka sekund.
    Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię. Lekko posolić. Dodać mięso. Doprawić kminkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem wg uznania.
    Dusić na patelni, podlewając resztą wina i wodą z grzybów i sokiem z cytryny do czasu, aż mięso się usmaży, a dynia zmięknie. Kukurydzę dodać pod koniec duszenia.

    *Ja swoje danie przygotowałam w nocy i jadłam na 2 dzień (w ten sposób aromaty się "przegryzły").
    **Ilość składników można modyfikować wg uznania [ja zawsze gotuję na oko :)].
    ***Można wcinać samo, ale proponuję podawać wymieszane z kasza kuskus.
    Ser feta, mozarella, orzechy włoskie lub prażony słonecznik również mogłyby stanowić ciekawy dodatek :).

    Pozdrawiam!
    Polaca Mala

    (polaca.mala.blog@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hot dog lekki jak piórko

    Składniki na porcję:

    - Pełnoziarnista podłużna bułka
    - Parówka drobiowa
    - Świeże warzywa (u mnie sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka)

    - Surówka z białej kapusty:
    - Biała kapusta - 1/4 średniej główki
    - Marchew - sztuka
    - Cebula - 1/2 małej sztuki
    - Jogurt naturalny - łyżka
    - Musztarda - łyżka
    - Przyprawy do smaku: sól, pieprz

    - Sos pomidorowy (opcjonalnie):
    - Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
    - Oliwa z oliwek - łyżeczka
    - Przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła


    Sposób przygotowania:

    - Przygotowujemy surówkę: kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchew obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do jogurtu dodajemy musztardę i przyprawy - mieszamy z warzywami.
    - Przygotowujemy sos pomidorowy - mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
    - Teraz pozostaje nam już danie główne a więc ZDROWY i smaczny hot - dog :) Do bułki wkładamy zagrzaną parówkę i stroimy jak największą ilością świeżych warzyw i surówki :)

    e-mail: cojescnet@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapiekane koszyczki śniadaniowe:

    Składniki na jeden koszyczek:

    - Chleb pełnoziarnisty - dwie kromki
    - Polędwica drobiowa - dwa mniejsze lub jeden większy plasterek
    - Pomidor - plasterek
    - Ser żółty - plasterek
    - Jajo - sztuka
    - Szczypiorek
    - Olej rzepakowy (do wysmarowania kokilek)
    - Sól, słodka papryka


    Sposób przygotowania:

    - Kokilkę smarujemy olejem rzepakowym.
    - Spód wykładamy polędwicą tak, aby obejmowała również brzegi naczynia.
    - Następnie układamy warstwami chlebek (okrojony do odpowiedniej wielkości), plasterek pomidora, ser żółty i kromkę chleba.
    - Na wierzch rozbijamy małe jajo, które posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz doprawiamy do smaku.
    - Koszyczki zapiekamy w temp. 180˚ C przez ok. 10 minut (lepiej jednak kontrolować stopień ścięcia jajka).

    e-mail: cojescnet@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. " Wiosenny pantofel "

    Składniki :
    - pół świeżej , chrupiącej weki pszennej
    - sałata zwykła
    - sałata karbowana
    - polędwica drobiowa - 100 g
    - rzodkiewka - 2 szt
    - mini kolby kukurydzy - 3 szt
    - świeża bazylia
    - szczypiorek


    Sposób przyrządzenia :

    Wekę kroimy na pół.
    Ścinamy górę i wydrążamy wnętrze tworząc " pantofelek ".
    Wędlinę zwijamy w ruloniki.
    Razem z sałatą układamy na buciku.
    Rzodkiewkę ozdobnie nacinamy / rozsuwamy.
    Dekorujemy bucika rzodkiewką , bazylią , kukurydzą i świeżym szczypiorkiem.


    Takie danie zachwyci nie tylko dzieci , ale i dorosłych!

    Pozdrawiam
    Sylwia

    ostranaslodko@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Sałatka z roszponką i kabanosem

    Składniki:

    opakowanie sałaty roszponki
    250 g pomidorków koktajlowych
    1 średni ogórek zielony
    100 g drobiowych kabanosów
    1 mała czerwona cebula
    2 łyżki ziaren słonecznika


    dressing:

    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    1 łyżka octu balsamicznego
    2, 5 łyżki oliwy
    sól, pieprz


    I co dalej?:

    Sałatę roszponkę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Dodaj do niej pokrojone na pół pomidorki, ogórka bez skórki pokrojonego w kostkę oraz cebulę posiekaną w drobną kostkę. Kabanosy pokrój na drobne plasterki i dodaj do sałatki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i dodaj do całości. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

    W słoiczku zmieszaj ocet z solą i pieprzem. Dodaj musztardę i oliwek. Słoiczek zakręć szczelnie i wstrząśnij nim mocno, aż stworzy się gładka emulsja o jednolitej barwie.

    Sałatkę polej dressingiem przed samym podaniem.

    paulina-caban@o2.pl- z tego maila podsyłam zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. "Lekki omlet z polędwicą z indyka, pomidorem i zielonym akcentem"

    polędwica z indyka
    pomidor
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    szczypiorek albo świeże liście bazyli
    mielona słodka czerwona papryka
    szczypta soli i pieprz

    Wędlinę kroimy na paseczki, pomidora na plasterki.
    Przygotowujemy omlet: Oddzielamy białka od żółtek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, potem nie wyłączając miksera dodajemy po 1 żółtku, a następnie dalej miksując dodajemy powoli mąkę.
    Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, układamy na niej paseczki wędliny, plasterki pomidora i pokrojony szczypiorek(jeśli chcemy wersję wiosenną) albo liście bazylii(gdy tęsknimy za latem). Na te wszystkie składniki ostrożnie wylewamy masę na omlet sypiemy dużą ilością słodkiej mielonej papryki, solą i pieprzem do smaku. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką(bez tego nie będzie bardzo puchaty). Smażymy na złoto z obu stron i zjadamy jeszcze ciepły.
    Polecam Ola
    a.hosaniak@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Frittata z filetem z piersi indyka i kiełkami

    1 jajo
    80 g fileta z piersi indyka (pokrojonego w grube plastry)
    1/2 szklanki dowolnych kiełków
    6 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej (lub gryczanej)
    4 łyżki mleka/ wody
    sól, pieprz,
    inne przyprawy wg uznania
    odrobina oliwy do smażenia

    Jajko rozmieszać z mąką, dodać posiekane kiełki, przyprawy. Mieszać, dodając stopniowo mleko lub wodę. Na koniec dodać pokrojony w kawałki filet z indyka. Po połączeniu składników masę wlać na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnię. Po przypieczeniu spodu można wstawić na kilka minut do piekarnika (jeśli mamy odpowiednią patelnię) lub przewrócić na drugą stronę i przysmażyć.
    e-mail:nietracczasunagotowanie@gmail.com
    zdjęcie wysłane na maila:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam wędliny: filetu z piersi z indyka (pierwszy na liście na stronie kampanii)

      Usuń
  17. Czytajcie proszę uważnie zasady konkursu. Do konkursu zgłaszamy przepisy z wykorzystaniem przetworów drobiowych (kiełbaski, parówki, wędliny, pasztety, kurczak wędzony itp.), a NIE z dodatkiem mięsa w postaci surowego kurczaka czy indyka.

    OdpowiedzUsuń
  18. Makaron z CARPACCIO Z INDYKA, mozzarellą i oliwkami


    Jeśli w jakiejś potrawie pojawia się połączenie mozzarelli, wędzonego mięsa - w tym wypadku carpaccio z indyka, choć może to być też np. łosoś wędzony, oliwek i czosnku, to jest niemal pewne, że ja tę potrawę pokocham. :D
    W końcu - przez żołądek do serca, czyż nie? ;)

    Składniki:

    300 g makaronu (rurki)
    100 g carpaccio z indyka
    100 g oliwek (odsączonych z zalewy)
    1 opakowanie sera mozzarella (kulki odsączone z zalewy)
    kilka plastrów żółtego sera
    2 łyżki sosu czosnkowego lub śmietany
    przyprawy: pieprz, sól, bazylia, pietruszka, lubczyk
    odrobina masła do natłuszczenia formy


    Przygotowanie:

    Makaron gotujemy al dente w osolonej lekko wodzie.
    Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
    Połowę makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego, na tę warstwę wykładamy podzielonego na małe kawałki indyka (carpaccio) i pokrojone drobno oliwki. Doprawiamy.
    Wykładamy do naczynia resztę makaronu.

    Sery kroimy lub rwiemy na małe kawałki, mieszamy z sosem czosnkowym i przyprawami, a następnie wykładamy na makaron.
    Zapiekamy 10-15 minut, aż makaron zacznie się przyrumieniać. W trakcie zapiekania (z włączonym termoobiegiem na zmianę z grillem) możemy lekko przemieszać potrawę.

    Smacznego! :)
    anulawawrzyniak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Lekkie leczo z parówkami

    Składniki:
    * 5 długich parówek
    * 1 papryka czerwona
    * 1 papryka zielona
    * 1 cebula
    * 1 marchewka
    * 2 pomidory
    * 2 ząbki czosnku (pominęłam)
    * 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    * olej do smażenia
    * sól, pieprz do smaku
    * 2 łyżeczki papryki słodkiej
    * pół łyżeczki papryki ostrej (pominęłam)
    * ulubione zioła (majeranek, bazylia, oregano lub zioła prowansalskie)

    Wszystkie warzywa myjemy i jeśli to konieczne obieramy.
    Parówki kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, papryki w niewielkie paseczki, marchewkę oraz czosnek na plasterki. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i zdejmujemy skórkę.
    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej na którym smażymy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy do niej czosnek i krótko smażymy. Następnie dodajemy marchewkę oraz parówki, smażymy kilka minut, dodajemy paprykę, smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy wszystko pod przykryciem około 20 minut. Jeżeli to konieczne można dodać odrobinę wody.
    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i zioła, mieszamy i zalewamy gorącą wodą. Wszystko dusimy przez 20 minut.
    Podajemy gorące.

    OdpowiedzUsuń
  20. Roladki z cukinią

    Składniki:
    * 4 cienkie parówki
    * 1 cukinia
    * łyżeczka curry
    * sól, pieprz do smaku

    Cukinię dokładnie myjemy. Przy pomocy obieraczki do warzyw lub nożyka do sera kroimy bardzo długie i cienkie plastry cukinii. Parówki kroimy na kawałki długości równej szerokości cukinii i delikatnie zawijamy. Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie roladki znajdą się w naczyniu do pieczenia delikatnie solimy wierzch. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można jeść na ciepło ale dobrze smakuje również na zimno. Danie jest wilgotne, lekkie i bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  21. Myszki lekkie jak piórko

    Składniki:
    * parówki
    * ser żółty
    * marchew
    * wykałaczki

    Przy pomocy wykałaczek konstruujemy myszkę z podanych składników.
    http://img22.otofotki.pl/obrazki/po832_aas01.jpg
    http://img22.otofotki.pl/obrazki/qd383_aas02.jpg
    http://img22.otofotki.pl/obrazki/dz881_aas03.jpg


    Kuchniaizy@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. SAŁATKA CZTEROSKŁADNIKOWA
    Składniki:
    • 1 brokuł średniej wielkości
    • ok. 10 plastrów szynki z piersi indyczej
    • 2 łyżki płatków migdałowych
    • 150 g sera typu feta (pół kostki)
    Do sosu:
    2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, sól

    Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Szynkę z piersi indyczej kroimy
    w paseczki. Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniku sosu łączymy ze sobą, doprawiając do smaku.
    Na półmisek wykładamy kolejno: brokuł, ser feta, szynkę. Polewamy sosem, na koniec posypujemy prażonymi migdałami.
    Przed podaniem schłodzić.

    Smacznego!!!

    martyna_68@interia.pl


    OdpowiedzUsuń
  23. Cześć Malwinko:)

    To i ja zagram a co ;P

    Puszysty a'la omlet na śniadanie

    Składniki:
    1 jajko
    300 ml mleka
    mąki do zagęszczenia
    3-4 białka
    sól, odrobina curry, czosnek granulowany

    warzywa jakie lubimy u mnie były dwa warianty:

    zestaw 1
    - szpinak baby młody, pomidor czerwony, szynka drobiowa , ser żółty

    zestaw 2
    - szpinak baby młody, cukinia, pomidor żółty, szynka drobiowa, ser pleśniowy

    Z jajka, mleka i mąki robimy takie gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego przyprawy i ubita pianę z białek.

    Warzywa i szynkę lekko podsmażamy na patelni i dodajemy do ciasta.

    Wylewamy ciasto na gorącą patelnię i smażymy około 4 minuty.
    Następnie zsuwamy delikatnie na talerz i obracając lekko talerz obracamy ponownie na patelnię- to najlepszy sposób obracania omletów.

    Teraz dajemy na górę sery i pieczemy następne 4 minuty.
    Podajemy z sosem ostrygowym.
    Wariantów możemy stworzyć masę wszystko zależy od naszej lodówki i rzeczy w niej ukrytych.

    A tutaj efekt końcowy ;)
    http://www.ewelosa.pl/?przepisy,28,27,w,000130

    serdecznie pozdrawiam
    Ewelina

    a i bym zapomniała :D mój meil ewelosa@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowy02 maja, 2013

    ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z WĘDLINĄ DROBIOWĄ

    Składniki:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • ok. 10 plastrów szynki z piersi indyczej
    • kulka mozzarelli
    • 1 papryka
    • mała cebulka
    • 3 ząbki czosnku
    • kilka listków świeżej bazylii
    • ok. 3 plastrów sera żółtego
    • 2 łyżki ketchupu
    • 2 łyżki oliwy
    • Sól, pieprz
    Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym lub posiekanym czosnkiem. Gdy ostygnie wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką, mozzarellą i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane listki bazylii.
    Rozwinąć ciasto, posmarować ketchupem, wyłożyć przygotowane nadzienie. Zwinąć w rulon od dłuższego boku i mocno docisnąć. Pokroić na plastry o szerokości 1,5-2 cm. Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez 20-25 min.


    martyna_68@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. PASZTETOWE 1-masztowce kapitana Myszki

    Składniki:
    - pasztet z indyka
    - konfitura żurawinowa
    - ser feta
    - papryka, ogórek, rzodkiewka
    - jajko gotowane
    - zielona pietruszka, cebula
    - sól, pieprz
    - wykałaczki

    Jest to bardzo smaczna przekąska, lekka, pachnąca wiosną a przede wszystkim bardzo dobry sposób na małego niejadka.
    Życzę dużo radości przy komponowaniu przysmaków kapitana Myszki 
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  26. Pieczara

    Składniki:

    4 duże pieczarki
    200 g filetu z piersi indyka
    1 mała cebula czerwona
    1 ząbek czosnku
    przyprawy: sól morska gruboziarnista, pieprz cytrynowy, suszona kolendra, suszony imbir, płatki chilii
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Przygotowanie:

    Pieczarki umyć i obrać ze skóry. Odciąć nóżki. Delikatnie przy pomocy małej łyżeczki wydrążyć środek z kapeluszy, zostawiając cienki brzeg. Trzeba robić to delikatnie i z cierpliwością, by pieczarki się nie połamały. Nóżki i wydrążony środek pieczarek drobno pokroić. Cebule pokroić w pióra, a czosnek przecisnąć przez praskę. Filet z piersi z indyka pokroić w równą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Najpierw przesmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać filet z piersi z indyka. Gdy całość będzie zrumieniona dodać pieczarki. Posolić. Całość dusić, aż odparuje cała woda, a pieczarki się zarumienią. Na koniec przyprawić wg smaku i preferencji ostrości. W tym czasie można przygotować kapelusze pieczarek. Ja zawsze przed zapiekaniem blanszuje je w osolonej wrzącej wodzie ok. 3 min. A dopiero później zapiekam. Jednak spokojnie ten krok można pominąć. Gdy farsz jest gotowy blachę wyłożyć papierem do pieczenie, ułożyć na nim kapelusze pieczarek. Wypełniać je farszem, delikatnie uciskając, by zmieściło się go jak najwięcej. Piec 25 - 30 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopniu. Podawać gorące.

    halina_26@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Oko opatrzności

    Czyli roladki z cukinii, szynki i domowego serka.

    Składniki:

    1 średniej wielkości cukinia
    10 plasterków szynki konserwowej z piersi indyczej
    100 g białego sera półtłustego
    1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    100 g zielonego ogórka
    kilka kropel soku z cytryny
    przyprawy: sól morska, biały pieprz
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Przygotowanie:

    Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy obieraczki wykroić 10 długich i bardzo cienkich pasków, wzdłuż całej długości cukinii. Każdy plasterek szynki konserwowej z piersi indyczej przekroić wzdłuż na trzy części. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej cukinię, z każdej strony ok. 30 s, aż zmięknie i nabierze koloru. Ostudzić.
    Czosnek obrać, umieścić w wysokim naczyniu. Ogórka obrać i pokroić na mniejsze cząstki, dodać do czosnku. Ser, wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać do czosnku i ogórka. Przyprawić obficie solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, gęsta masa.
    Na desce, czy blacie stołu rozłożyć cukinię. Każdą z nich smarować cienką warstwą serka, na to kłaść jeden plasterek szynki. Rolować z małe ruloniki. Wbijać wykałaczkę, która wszystko trzyma.
    Podawać jako przystawkę.

    OdpowiedzUsuń
  28. Sałatka ze ślimakami

    Ślimaki, to ruloniki z szynki z piersi z indyka, zawijane z serkiem.

    Składniki:

    250 g mieszanki sałat (rukola, roszponka, cykoria, lodowa)
    1 pomidor
    5 plasterków szynki z piersi z indyka
    5 łyżek oliwy z oliwek
    kilka kropel octu balsamicznego
    mieszanka ziół: koperek, pietruszka, kolendra, czosnek i cebula granulowana, sól, pieprz cytrynowy
    100 g białego sera półtłustego
    1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    100 g zielonego ogórka
    kilka kropel soku z cytryny
    przyprawy: sól morska, biały pieprz

    Przygotowanie:

    Sałatę umyć, osuszyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Oliwę, ocet balsamiczny i mieszankę ziół umieścić w miseczce. Dokładnie wymieszać.
    Czosnek obrać, umieścić w wysokim naczyniu. Ogórka obrać i pokroić na mniejsze cząstki, dodać do czosnku. Ser, wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać do czosnku i ogórka. Przyprawić obficie solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, gęsta masa.
    Plasterki szynki z piersi indyka posmarować cienką warstwą przygotowanego serka. Zwijać ciasno w ruloniki. Ostrym nożem pokroić w małe ślimaczki.
    Na talerze rozłożyć sałatę, posypać pokrojonym pomidorem. Ułożyć na nich ślimaczki z szynki. Całość skropić dresingiem z oliwy, przypraw i octu balsamicznego.

    OdpowiedzUsuń
  29. Tost

    Tosty zazwyczaj robię nie z chleba tostowego, a ze zwykłego pieczywa, które nie jest już pierwszej świeżości. Taki recykling :-) Zwykły, pszenny chleb świetnie smakuje jako tost, wystarczy połączyć go z ciekawymi smakami. Pomysł na tost z pasztetem zrodził się przypadkiem, gdy jedynie on był w lodówce, a głód doskwierał. Pasztet w tej formie okazał się strzałem w dziesiątkę. Poniżej przepis na wersję trochę urozmaiconą, bardzo smaczną.

    Składniki:

    2 kromki chleba pszennego
    100 g koziego ser (2 grube plastry)
    2 grube plastry pasztetu francuskiego
    1 łyżeczka masła

    Przygotowanie:

    Z chleba odkroić końcówki, by kromki nabrały kształtu prostokąta. Przekroić na pół. Na każdy z nich ułożyć plaster koziego sera i plaster pasztetu francuskiego. Przykryć drugą kromką. Posmarować z wierzchu masłem. Piec w tosterze, aż do uzyskania złotego koloru i odpowiadającej chrupkości. Można podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem wraz z pomidorkami cherry.

    OdpowiedzUsuń
  30. Potrawka z kabanosa

    Składniki:

    2 szt. kabanosów z kurczaka
    4 szt. pieczarek
    1 mała cukinia
    1 czerwona papryka
    1 cebula żółta
    1 ząbek czosnku
    1 puszka pomidorów w puszce
    oliwa z oliwek
    przyprawy: sól morska, pieprz czarny, bazylia, majeranek, słodka papryka
    makaron razowy

    Przygotowanie:

    Kabanosy z kurczaka pokroić w grube plastry. Cukinię, pieczarki umyć, obrać i pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucać kolejno i chwilę smażyć. Cebulę i czosnek, kabanosy, pieczarki i paprykę. Wszystko razem smażyć 7 min. Dodać cukinię. Zalać pomidorami z puszki. Doprawić przyprawami. Dusić pod przykryciem 10 min. W tym czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Podawać razem.

    OdpowiedzUsuń
  31. Anonimowy03 maja, 2013

    Sałatka z wędzonym kurczakiem

    350 g wędzonego kurczaka
    125 g kukurydzy z puszki
    125 g fasoli czerwonej z puszki
    5 jajek ugotowanych na twardo
    3-4 ogórki kiszony
    1 łyżeczka natki piertuszki
    4 łyżki majonezu

    Pierś kurczaka,jajka i ogórki pokroić w kostkę.Dodać przepłukana fasolę czerwona i kukurydzę oraz natkę pietruszki,dokładnie wymieszać z majonezem.Podawać z chrupkim pieczywem lub waflami ryżowymi.

    jurlitka4@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  32. Anonimowy03 maja, 2013

    Parówki z serem zapiekane w cieście francuskim

    1 opakowanie ciasta francuskiego
    8 małych sztuk parówek drobiowych
    8 plastrów sera żółtego gouda
    3 łyżki keczupu

    Ciasto posmarować keczupem i podzielić na osiem równych kawałków.Każdą parówkę zawinąć w plaster sera a potem w kawałek ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy ok 20 minut az ciasto dobrze się zarumieni.

    jurlitka4@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  33. Anonimowy03 maja, 2013

    Sałatka z kurczakiem i pęczakiem :)
    -1 opakowanie mixu sałat z roszponką
    -150 g kaszy pęczak
    -jeden filet z kurczaka
    -kilka kawałków sera grana padano
    -pół pomarańczy
    -winegret cytrynowy (pół cytryny, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, ząbek czosnku)

    Pęczak gotujemy, kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor, pomarańcze obieramy ze skórki i białych błonek. Przygotowujemy winegret. Mieszamy składniki, polewamy winegretem i cieszymy się ze zdrowej pęczakowo- kurczakowej sałatki która jest świetna na obiad.
    Paulina, salsa132@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Sałatka z piersią kurczaka, owocami, ziarnami z dressingiem pomarańczowym
    Składniki:
    50 g rukoli
    10 pomidorów koktajlowych
    80 g wędzonej piersi kurczaka (lub piersi gotowanej)
    1 mały kiść czerwonych winogron
    1/2 pomarańczy
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Dressing:
    2 łyżki oleju
    2 łyżki soku z pomarańczy
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    świeżo zmielona sól morska (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

    Rukolę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, połówki winogron i pomidorów oraz pomarańczę pokrojoną na cząstki. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Ziarnami słonecznika posypać sałatkę. Składniki dressingu połączyć. Polać sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu.

    olusia23@poczta.onet.pl (zdjęcie prześle na maila)

    OdpowiedzUsuń
  35. Kolorowa półkula z koreczkami
    Składniki:
    30 dag kabanosów
    1 duża czerwona papryka
    1 słoik cebulek perłowych lub złocistych (170 g po odsączeniu z zalewy)
    1 słoik ogórków do koreczków (370 g po odsączeniu z zalewy)
    1 słoik oliwek zielonych z papryką lub czarnych (200g po odsączeniu z zalewy)
    ok. 40 dag sera gouda
    Ponadto:1 kształtna biała kapusta (waga ok. 2,5 kg)
    wykałaczki
    folia aluminiowa

    Kapustę dzielimy na równe połówki. Jedną połówkę owijamy folią aluminiową. Paprykę i ser kroimy w kostkę. Kabanosa dzielimy na talarki. Pozostałe składniki odsączamy z zalewy. Składniki nabijamy na przemian na wykałaczki, pozostawiając trochę pustej przestrzeni z obu stron wykałaczek. Gotowe koreczki wbijamy ściśle jeden koło drugiego w kapustę.

    olusia23@poczta.onet.pl (zdjęcie prześlę na maila)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wiosenna sałatka z jajkiem i szynką z sosem chrzanowym
    Składniki:
    100 g mixu sałat (z sałatą rzymską, endywią, cykorią)
    2 jajka na twardo
    1/4 ogórka wężowego
    4 rzodkiewki
    1 gruby plaster szynki z indyka
    1 dymka ze szczypiorem
    Sos:
    2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
    2 łyżeczki majonezu
    1 1/2 łyżeczki chrzanu
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz

    Sałatę ułożyć na talerzu. Jajko pokroić na ósemki, rzodkiewki i ogórka na półplasterki, szynkę w kostkę. Wszystkie składniki ułożyć na sałacie. Dodać posiekaną dymkę. Składniki sosu połączyć. Sosem polać sałatkę. Podawać od razu. Smacznego!

    Rady: Jeśli sałatka ma być bardziej dietetyczna można pominąć majonez w sosie.
    Dla wyostrzenia smaku można dodać do sałatki mieszankę pikantnych kiełków.

    olusia23@poczta.onet.pl (zdjęcie prześlę na maila)

    OdpowiedzUsuń
  37. Sałatka z szynką i rukolą
    Składniki:
    2 garście rukoli
    4 duże rzodkiewki
    1 łyżka marynowanych cebulek
    1 łyżka zielonych oliwek
    10 pomidorów koktajlowych
    3 plasterki szynki drobiowej
    kilka listków świeżej bazylii
    kilka listków świeżego tymianku
    kilka listków świeżego majeranku
    oliwa z oliwek
    świeżo zmielona sól morska
    świeżo zmielony kolorowy pieprz

    Rukolę ułożyć na talerzu. Rzodkiewki pokroić w słupki. Pomidorki przekroić na połówki. Oliwki pokroić w plasterki, szynkę pociąć w paski. Dodać cebuli oraz świeże zioła. Skropić oliwą, doprawić do smaku. Podawać zaraz po przygotowaniu.
    olusia23@poczta.onet.pl (zdjęcie prześlę na maila)

    OdpowiedzUsuń
  38. Szaszłyki mięsno-warzywne
    Składniki:
    2 duże papryki
    25 dag pieczarek
    2 czerwone cebule
    1 cebula zwykła
    1/2 kg kiełbasy drobiowej
    20 dag wędzonego boczku
    1 młoda cukinia
    Marynata:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1 łyżeczka oregano (w sezonie świeżego)
    1 łyżeczka tymianku (w sezonie świeżego)
    2 ząbki czosnku
    sól lub domowa vegeta (według upodobań)
    ziele angielskie
    liść laurowy

    Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Papryki oczyszczamy z nasion i białych części. Cukinię, paprykę, kiełbasę, boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki lub piórka, pieczarkom odcinamy ogonki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie nacieramy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków moczymy przez chwilę w wodzie (jeśli używamy drewnianych). Zapobiegnie to przypalaniu się końcówek. Na każdy patyczek nadziewamy po kolei składniki. Przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu (na aluminiowej tacce!) do zrumienienia lub w piekarniku w 170 stopniach na funkcji grill z termoobiegiem przez 30-40 minut.

    olusia23@poczta.onet.pl (zdjęcie prześlę na maila)

    OdpowiedzUsuń
  39. Drobiowe ślimaczki z zielonym pesto

    To doskonała potrawa nadająca się do zjedzenia na zimno jako samodzielna przekąska czy jako dodatek do miski sałat. Można je przygotować także jako danie obiadowe, idealnie komponuje się np. z ryżem basmati gotowanym z dodatkiem szafranu.

    Ślimaczki:
    Pierś z kurczaka tniemy na plastry, rozbijamy.
    Smarujemy zielonym pesto (ja używam gotowego, koniecznie z parmezanem).
    Zwijamy w ruloniki i okręcamy folią spożywczą. Odkładamy na ok. godzinę do lodówki.
    Wyjmujemy z folii i kroimy na wąskie ok. 1,5 cm. "plastry" i nadziewamy łączeniami na patyczki do szaszłyków.
    Polewamy oliwą i pieczemy krótko w piekarniku np. na opcji grill.

    a.filipowska@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciabatta na ciepło

    Doskonałe na lunch, szybka kolację albo pyszne śniadanie:

    bułka ciabatta
    sałata rukola
    zielone pesto
    mozarella
    pomidorki koktajlowe
    2 plastry szynki z indyka

    Plastry indyka przez chwilę podgrzewamy na elektrycznym grillu, kładziemy na rozciętej na pół ciabatcie, bułkę smarujemy pesto, kładziemy plastry mozarelli i 2-3 pocięte na pół pomidorki. Składamy i podpiekamy na grillu elektrycznym. Jak będzie ciepła bułka, a ser miękki wyjmujemy i dokładamy do środka rukolę.


    a.filipowska@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  41. Anonimowy04 maja, 2013

    Serowa pierś.

    Pierś z kurczaczka rozcinamy na dwie części. Jedną część posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem, bazylią i kładziemy plaster żółtego sera a drugą część smarujemy grubo serkiem topionym, układamy czerwoną paprykę i posypujemy cytrynowym pieprzem.
    Obie części łączymy ze sobą, posypujemy mąką kukurydzianą, spinamy wykałaczkami i kładziemy na rozgrzaną oliwę z oliwek.

    Bardzo pyszne, aromatyczne i soczyste mięsko.
    Podałam z ziemniakami piure z prażoną cebulką i z kapustą pekińską w sosie majonezowo - jogurtowym.


    Oliwia Świątkowska
    oliwka_c-n@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  42. Anonimowy04 maja, 2013

    Kurczakowe love!

    U mnie kurczak w majeranku z ziemniakami, surówką z białej kapusty oraz paprykowy sos z czubrycą.

    Kurczaka myjemy, nacieramy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i suszoną pietruszką. Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki, następnie pakujemy mięso do rękawa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 90 minut.

    W garnku gotujemy 300 ml wody, paprykę i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Po zagotowaniu dodajemy szczyptę pieprzu, soli oraz łyżkę czubrycy. Gdy ziemniak stanie się miękki dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i miksujemy. Powstaje aksamitny, bardzo ostry sos.

    Białą kapustę, cebulę i marchew siekamy. Dodajemy łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego, szczyptę soli, pieprzu i mieszamy.

    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy trochę mleka i masła - tłuczemy!


    oliwka_c-n@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  43. Babeczki idealne na śniadanie

    Składniki:
    * 6 plastrów wędliny, ja użyłam cienko pokrojonego fileta z indyka
    * 3 jajka
    * słony ser z kminkiem, użyłam litewskiego, można użyć fety lub innego słonego sera
    * pomidorki koktajlowe
    * sól (uwaga ser jest słony)
    * pieprz ziołowy
    * zioła prowansalskie

    Plasterki wędliny układamy na wysmarowanej masłem formie do muffinek. Jajka mieszamy w miseczce, dodajemy pokruszony ser oraz przyprawy i wlewamy na nasze foremki z wędliny. Na wierzch układamy na pół przekrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Przed wyjęciem z foremek należy odczekać kilka minut.

    OdpowiedzUsuń
  44. Szybkie hot dogi, idealne na majówkę i w podróż

    Składniki:
    * 30 g świeżych drożdży
    * 0,5 szklanki mleka
    * 350 g mąki
    * 2 łyżki gęstej śmietany
    * 0,5 kostki margaryny
    * szczypta soli i cukru
    * parówki


    Do miski przesiewamy mąkę, na to kruszymy drożdże, dodajemy sól, cukier, pół szklanki ciepłego mleka, śmietanę i pokrojoną w kosteczki margarynę. Wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić do rąk. Z niego za pomocą wałka robimy placek o grubości 5 mm. Kroimy go na prostokąty takiej wielkości, aby w każdy dało się zawinąć parówkę. Ja moje parówki pokroiłam na pół żeby było ich więcej i były mniejsze. Zawijamy parówki w ciasto, przekładamy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy na wierzchu jajkiem. Piec około 25 minut.

    OdpowiedzUsuń
  45. Zdrowe i zarazem sycące tortille z grillowaną piersią kurczaka

    - pierś z kurczaka,
    - mielona,słodka papryka,
    - imbir mielony,
    - sól,
    - pieprz,
    - 2 tortille
    - garść sałaty (mix najlepiej),
    - 100 g jogurtu naturalnego,
    - mały ząbek czosnku,
    - nieduży pomidor bez nasion,
    - ser cheddar

    Pierś z kurczaka należy pokroić w paski i obsypać przyprawami. Pozostawić do zamarynowania. Kawałki piersi grillować (u mnie na patelni grillowej). Posiekać lub przepuścić przez praskę czosnek i wymieszać z jogurtem naturalnym. Na tortilli rozłożyć sałaty, pokrojonego na kawałki pomidora, pokrojony cheddar. Na koniec ułożyć kawałki kurczaka i polać sosem czosnkowo-jogurtowym. Tortille zawinąć i grillować z dwóch stron do momentu rozpuszczenia się sera.

    Sycące, pyszne, a zarazem lekkie i zdrowe danie zwłaszcza jeśli użyje się tortilli z mąki pełnoziarnistej. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :)

    violet78lila@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  46. A może potrawa z wątróbki drobiowej?

    Składniki:
    1/2 kg wątróbki drobiowej
    2 twarde jabłka
    rodzynki
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

    Wątróbkę oczyścić, oprószyć mąką i usmażyć. Rodzynki dobrze wcześniej namoczyć w gorącej wodzie. Dodać jabłka pokrojone w ósemki, dusić. Dodać rodzynki. Można podlać troszkę wodą, żeby powstał fajny sosik. Pod koniec doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku.

    Jest to bardzo smaczna alternatywa tradycyjnej wątróbki. Smakuje również tym, którzy za nią nie przepadają.
    mgosiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  47. Anonimowy05 maja, 2013

    Lekka wiosenna jajecznica z kiełbaską drobiową i domową bagietką

    Składniki

    - 4 plastry kiełbasy drobiowej;
    - pół papryki czerwonej;
    - 4 jajka (z wolnego wybiegu);
    - domowa chrupiąca bagietka;
    - sól;
    - pieprz;
    - 2 łyżki oliwy z oliwek;
    - szczypior.

    Sposób przygotowania

    Kiełbasę i paprykę pokroić w paski. Wrzucić na patelnię na podgrzaną oliwę. Rozbić jajka i zawartość wylewać na patelnię. Dodać trochę soli oraz pieprzu i mieszać, aż do momentu ścięcia się jajek. Gotową jajecznicę przełożyć na talerzyk, posypać pokrojonym szczypiorem i podawać z bagietką, najlepiej domową, jeszcze ciepłą i chrupiącą.

    KasiekK
    kontakt@magielkuchenny.pl

    OdpowiedzUsuń
  48. Drodzy Panowie i drogie Panie,
    moja kuchnia jest prawdziwie domowa niesłychanie.
    Gdyż różnego rodzaju drób hoduję,
    i łaciatą krówkę pielęgnuję.
    A więc wszystko domowe, świeże i naturalne,
    a mleczko od krowy wprost idealne.
    Potrawy głównie na parze przyrządzam,
    praktycznie w naszym domu ja kuchnią zarządzam.
    Uwielbiam w kuchni eksperymentować,
    A później swymi „ dziełami” się delektować.
    Potrawy z drobiu z przyprawami komponuję,
    I rewelacyjne (tak mówią odbiorcy) połączenia uzyskuję.
    Na słodko np. cynamon czy imbir dodaje
    Kurczak ostro-słodki powstaje.
    Z owoców do kurczaka fajnie ananas, liczi i gruszka pasuje,
    Ohh ale wtedy kurczak z gruszką i rodzynkami smakuje.
    Niezwykłego smaku drobiu także kardamon dodaje,
    Dlatego kurczak z kardamonem i marchewką moim ulubionym daniem się staje.
    Na ostro to oczywiście dodatek tabasco,
    Smażenie na małym tłuszczu preferuję,
    Bo przecież drób i nie tylko naturalny smak uzyskuje.
    To danie z parowaru , swoim aromatem kusi
    swoim smakiem każdego gościa wzrusza i "dusi".
    Najpierw składniki podam,
    a potem przygotowanie dodam.
    500 g piersi kurczaka
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki kardamonu
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    1 łyżeczka pieprzu
    2 marchewki
    50 g masła
    1 łyżeczka cukru (opcja)
    sól i pieprz
    Pierś z kurczaka smaruję oliwą i przyprawami posypuję,
    marchewki w plasterki kroję.
    Na folię aluminiową masło umieszczam,
    kurczaka solą , cukrem i pieprzem rozpieszczam.
    Zawijam w sakiewki i wkładam do parowaru,
    przez 25 minut czaru czaru.
    Jego przygotowanie nie sprawia mi wiele trudności,
    jest rodzinna frajda i dużo przyjemności.
    Lubię gotować i jestem otwarta na nowe smaki,
    Nowości uwielbiają głównie moje dzieciaki.
    Muszę kończyć te kuchenne rozważania,
    Z którymi chętnie się podzieliłam bez wahania.
    Właśnie mąż wrócił z pracy,
    A wiec niosę Mu dzisiaj na tacy,
    Z marchewką i kardamonem kurczaka,
    W kuchni dla mnie przyjemna jest praca.

    OdpowiedzUsuń
  49. Drodzy Panowie i drogie Panie,
    moja kuchnia jest prawdziwie domowa niesłychanie.
    Gdyż różnego rodzaju drób hoduję,
    i łaciatą krówkę pielęgnuję.
    A więc wszystko domowe, świeże i naturalne,
    a mleczko od krowy wprost idealne.
    Potrawy głównie na parze przyrządzam,
    praktycznie w naszym domu ja kuchnią zarządzam.
    Uwielbiam w kuchni eksperymentować,
    A później swymi „ dziełami” się delektować.
    Potrawy z drobiu z przyprawami komponuję,
    I rewelacyjne (tak mówią odbiorcy) połączenia uzyskuję.
    Na słodko np. cynamon czy imbir dodaje
    Kurczak ostro-słodki powstaje.
    Z owoców do kurczaka fajnie ananas, liczi i gruszka pasuje,
    Ohh ale wtedy kurczak z gruszką i rodzynkami smakuje.
    Niezwykłego smaku drobiu także kardamon dodaje,
    Dlatego KURCZAK Z KARDAMONEM I MARCHEWKĄ moim ulubionym daniem się staje.
    Danie z parowaru swoim aromatem kusi,
    Każdego gościa swoim smakiem „udusi”.
    Najpierw składniki podam,
    A potem przygotowanie dodam.
    500 g piersi kurczaka
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki kardamonu
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    1 łyżeczka pieprzu
    2 marchewki
    50 g masła
    1 łyżeczka cukru
    sól i pieprz
    Pierś z kurczaka smaruję oliwą i przyprawami posypuje,
    Marchewkę w plasterki kroję,
    Następnie na folię aluminiową masło umieszczam,
    Solą, cukrem i pieprzem kurczaka rozpieszczam.
    Zawiijam w sakiewki i wkładam do parowaru ,
    Przez 25 minut czaru czaru.
    Muszę kończyć te kuchenne rozważania,
    Z którymi chętnie się podzieliłam bez wahania.
    Właśnie mąż wrócił z pracy,
    A wiec niosę Mu dzisiaj na tacy,
    Z marchewką i kardamonem kurczaka,
    W kuchni dla mnie przyjemna jest praca.

    alice139@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  50. Anonimowy05 maja, 2013

    Wiatr w żagle!

    Składniki:

    -awokado
    -musztarda francuska
    -mix kiełków
    -pomidor
    -polędwica drobiowa (3 plasterki)
    -kukurydza z puszki
    -przyprawy do smaku

    Wykonanie:
    Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, następnie nadziewamy kiełkami, musztarda francuską, kukurydzą i pomidorem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    Na patyczki szaszłykowe nadziewamy plastry polędwicy tak by powstały żagle.
    Smacznego!

    Monika, gubalina@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  51. Szynkowe sakiewki z twarożkiem

    15 cienkich plastrów gotowanej piersi kurczaka
    200 g twarogu półtłustego
    10-12 rzodkiewek
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól, pieprz
    szczypiorek

    Twaróg mieszamy z kwaśną śmietaną oraz startymi drobno rzodkiewkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdym plasterku szynki na środku układamy łyżkę twarożku. Brzegi szynki zbieramy w jedno miejsce nad nadzieniem, związujemy szczypiorkiem tworząc małą sakiewkę.

    shinju1(małpa)wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.