niedziela, 21 kwietnia 2013

Klopsiki w sosie musztardowo-porowym

Klopsiki w sosie musztardowo-porowym

Klopsiki w sosie musztardowym

Wiosna sprawia, że mam coraz więcej nowych pomysłów i chęci do działania. Wróciłam do planowania posiłków, staram się wykorzystywać zgromadzone w lodówce zapasy do maksimum. Dzisiejsze danie powstało pod wpływem "sprzątania" lodówki. Efekt był znakomity. Kremowy sos na bazie białego wina wzbogaciłam o dodatek musztardy. Idealnie skomponował się z drobnym tagliatelle i klopsikami z rozmarynem. 

Przepis dodaję do akcji Maggie- Klopsiki i pulpety.

Klopsiki w sosie musztardowym przepis

KLOPSIKI W SOSIE MUSZTARDOWO-POROWYM


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g mielonej wieprzowiny (u mnie łopatka)
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu (roztartego w moździerzu)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 żółtko plus niewielka ilość bułki tartej 
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1  por (tylko biała część), przekrojony wzdłuż na pół i posiekany w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy (użyłam Dijon)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 350 g makaronu (u mnie tagliatelle)
W misce umieszczamy mięso, dodajemy rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Masę wyrabiamy dłońmi. Do masy dodajemy żółtko i odrobinę bułki tartej, ponownie dokładnie mieszamy. Masę można odstawić na 30 minut do lodówki lub dłużej (należy pamiętać, by przed smażeniem ocieplić masę zostawiając ją na około 15 minut w temperaturze pokojowej). Z masy formujemy klopsiki, smażymy na patelni, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron*. 
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente (nie przelewamy go wodą). Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy od czas do czasu mieszając przez 3 minuty. Wlewamy wino, podgrzewamy, aż połowa odparuje. Dodajemy kremówkę, musztardę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy ugotowany makaron i klopsiki. Całość mieszamy i rozkładamy pomiędzy 4 talerze.

*jeśli dbacie o linię, klopsiki upieczcie w piekarniku. Smarujemy je delikatnie oliwą, umieszczamy na ruszcie. Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Zamiast wieprzowiny możecie użyć mięsa drobiowego. 


Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

Klopsiki w sosie musztardowym

8 komentarzy :

  1. klopsiki i pulpeciki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. efekt sprzatania lodówki jest zawsze pozytywny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na przyjęcie gości, bardzo dobrze się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie podane, miła odmiana od tych w sosie pomidorowym bądź grzybowym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten sos... Na sama mysl cieknie mi slinka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć Malwinko:*

    A pozwolisz iż "ściągnę" od Ciebie przepis na te pulpeciki - ostatnio robiłam krem z pory i bardzo mi posmakował więc pora na pora :D

    buziaki zasyłam i przepraszam iż nie za często zagladam ;) @ wysłałam ;)

    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  7. Klopsiki w takim sosie to dla mnie zupełna nowośc, ale musze je zrobić ....koniecznie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb