czwartek, 25 kwietnia 2013

Klopsiki greckie z feta i kaparami

Klopsiki greckie z feta i kaparami

Klopsiki z fetą przepis

W ubiegłe wakacje robiłam greckie keftedes z wołowiną i dużą ilością ziół. Tym razem klopsiki przygotowałam z mięsa wieprzowego, dodatkowo wzbogaciłam je o ser feta oraz kapary. Zamiast je tradycyjnie smażyć, ułożyłam je na metalowej kratce i upiekłam w piekarniku. Takie klopsiki możecie podać jako lekki obiad, świetnie sprawdzą się także jako kolacja. Przepis na te klopsiki powstał w ramach wspólnego gotowania z Maggie, Mirabelką, Shinju, Pelą oraz Wojciechem.



KLOPSIKI GRECKIE Z FETĄ I KAPARAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 450 g mielonej wieprzowiny (użyłam łopatki wieprzowej)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 70 g sera feta, pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki kaparów, drobno posiekanych
  • 1 żółtko lub białko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą (nie przesadzajcie z ilością soli, ser feta jest dość słony) i pieprzem. Dodajemy czosnek, cebulę, zioła, kapary i fetę. Dodajemy żółtko, całość mieszamy dłonią. Dosypujemy bułkę tartą i mieszamy ponownie. Z masy formujemy klopsiki, układamy na ruszcie, pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z sosem tzatziki. 


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.



8 komentarzy :

  1. Patrząc na Twoje zdjęcia mój żołądek głośno domaga się klopsików:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso, feta, kapary - brzmi wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda FA: Też podoba mi się zestaw: feta i kapary - tylko mam pytanie, czy nawet jeśli nie posolę mięsa to czy i tak nie będzie trochę za słono...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy, czy użyjesz sera feta czy sera sałatkowego a la feta. Jeśli obawiasz się, że będą dla Ciebie zbyt słone, posól o połowę mniej, aniżeli zazwyczaj. Nie rezygnowałabym całkowicie z soli.

      Usuń
  4. pycha!!! dla mnie wersja bez kaparów, za którymi nie przepadam, Mąż wcinał jak szalony, maczając klopsiki w tzatzikach oczywiście - dziękuję za kolejne świetne przepisy:)
    Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.