środa, 24 kwietnia 2013

Chleb z rodzynkami i miodem

Chleb z rodzynkami i miodem

Chleb z rodzynkami przepis

Lubię wzbogacać pieczywo o różne dodatki. Tym razem postanowiłam przygotować chleb z miodem i rodzynkami. Idealnie pasuje do pasztetu, pieczonych mięs. Oczywiście sprawdzi się też świetnie w przypadku kanapek ze słodkimi dodatkami, takimi jak np. biały ser i domowa konfitura. Chleb ma miękką skórkę i delikatny miąższ.

Chleb z miodem przepis


CHLEB Z RODZYNKAMI I MIODEM

Składniki:
[przepis własny]
  • 175 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 100 g rodzynek
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • do posmarowania: żółtko wymieszane z odrobiną wody
Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól, rodzynki, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżka ciepłego mleka. Odstawiamy na 20 minut. Miód mieszamy z pozostałym mlekiem. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko z miodem, miękkie masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie formujemy bochenek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30-40 minut. Chleb smarujemy żółtkiem, pieczemy w temp. 200 stopni przez 30-40 minut. Ja po 15 minutach przykryłam chleb folią aluminiową, ponieważ w szybkim tempie zaczął ciemnieć za sprawą żółtka, którym posmarowałam chleb. Upieczony chleb studzimy na kratce. Świetnie smakuje z dodatkiem pasztetu, pieczonym mięsem bądź z słodkimi dodatkami. 


Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 45 minut.


Wypróbujcie także przepis na bułki z daktylami i miodem. 

16 komentarzy :

  1. Ciemny jakby był z czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląd ten chlebek, ma piękną skórkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, aż chce się go spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłaś go chyba specjalnie dla mnie :D kocham pieczywo z rodzynką, a z miodem??? no po prostu poezja...

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie mi się podoba kolor skórki. Piękny ten bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. trochę jak turecki - wspaniały bochenek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz racje, do slodkich dodatkow idealny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przypomniały mi się czasy szkoły średniej, kiedy to po lekcjach zawsze szliśmy do jednej z kluczborskich piekarni i kupowaliśmy bułę z rodzynkami .... fantastyczny chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda ekstra.. szczególnie na skórka na chlebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy05 maja, 2013

    Hm, mam pytanie, a mając zakwas w lodówce, jak zrobić taki chlebek? Wyjąć zakwas niech postoi na szafce przez dzień, a wieczorem z czymś go wymieszać i niech rośnie? Ale wtedy bez drożdży i co dokładniej zrobić? :) Proszę o radę.
    Lenka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lenko, zrób ten chlebek zgodnie z recepturą z tego przepisu (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/06/chleb-z-koperkiem-na-zakwasie.html). Pomiń koperek i dodaj do chleba miód oraz rodzynki, a oliwę zastąp miękkim masłem. W razie problemów, pisz.

      Usuń
  11. Chcialabym upiec go na śniadanie wielkanocne ale wyrabianie, rośniecie, ponowne rośniecie i pieczenie to prawie 3 godziny. Jakbym chciała zrobić wieczorem a upiec rano, jak mam postapic? Z góry bardzo dziekuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy wyrobisz ciasto, przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki. Będzie sobie spokojnie rosnąć przez te kilkanaście godzin w nocy w chłodzie. Rano wyjmij, uformuj bochenek na blasze, przykryj ściereczką i zostaw na drugie rośnięcie. A potem po prostu upiecz :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź. Wesołych Świąt!

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.