środa, 24 kwietnia 2013

Chleb z rodzynkami i miodem

Chleb z rodzynkami i miodem

Chleb z rodzynkami przepis

Lubię wzbogacać pieczywo o różne dodatki. Tym razem postanowiłam przygotować chleb z miodem i rodzynkami. Idealnie pasuje do pasztetu, pieczonych mięs. Oczywiście sprawdzi się też świetnie w przypadku kanapek ze słodkimi dodatkami, takimi jak np. biały ser i domowa konfitura. Chleb ma miękką skórkę i delikatny miąższ.

Chleb z miodem przepis


CHLEB Z RODZYNKAMI I MIODEM

Składniki:
[przepis własny]
  • 175 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 100 g rodzynek
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • do posmarowania: żółtko wymieszane z odrobiną wody
Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól, rodzynki, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżka ciepłego mleka. Odstawiamy na 20 minut. Miód mieszamy z pozostałym mlekiem. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko z miodem, miękkie masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie formujemy bochenek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30-40 minut. Chleb smarujemy żółtkiem, pieczemy w temp. 200 stopni przez 30-40 minut. Ja po 15 minutach przykryłam chleb folią aluminiową, ponieważ w szybkim tempie zaczął ciemnieć za sprawą żółtka, którym posmarowałam chleb. Upieczony chleb studzimy na kratce. Świetnie smakuje z dodatkiem pasztetu, pieczonym mięsem bądź z słodkimi dodatkami. 


Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 45 minut.


Wypróbujcie także przepis na bułki z daktylami i miodem. 

16 komentarzy :

  1. Ciemny jakby był z czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląd ten chlebek, ma piękną skórkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, aż chce się go spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłaś go chyba specjalnie dla mnie :D kocham pieczywo z rodzynką, a z miodem??? no po prostu poezja...

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie mi się podoba kolor skórki. Piękny ten bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. trochę jak turecki - wspaniały bochenek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz racje, do slodkich dodatkow idealny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przypomniały mi się czasy szkoły średniej, kiedy to po lekcjach zawsze szliśmy do jednej z kluczborskich piekarni i kupowaliśmy bułę z rodzynkami .... fantastyczny chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda ekstra.. szczególnie na skórka na chlebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy05 maja, 2013

    Hm, mam pytanie, a mając zakwas w lodówce, jak zrobić taki chlebek? Wyjąć zakwas niech postoi na szafce przez dzień, a wieczorem z czymś go wymieszać i niech rośnie? Ale wtedy bez drożdży i co dokładniej zrobić? :) Proszę o radę.
    Lenka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lenko, zrób ten chlebek zgodnie z recepturą z tego przepisu (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/06/chleb-z-koperkiem-na-zakwasie.html). Pomiń koperek i dodaj do chleba miód oraz rodzynki, a oliwę zastąp miękkim masłem. W razie problemów, pisz.

      Usuń
  11. Chcialabym upiec go na śniadanie wielkanocne ale wyrabianie, rośniecie, ponowne rośniecie i pieczenie to prawie 3 godziny. Jakbym chciała zrobić wieczorem a upiec rano, jak mam postapic? Z góry bardzo dziekuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy wyrobisz ciasto, przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki. Będzie sobie spokojnie rosnąć przez te kilkanaście godzin w nocy w chłodzie. Rano wyjmij, uformuj bochenek na blasze, przykryj ściereczką i zostaw na drugie rośnięcie. A potem po prostu upiecz :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź. Wesołych Świąt!

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

.