sobota, 9 marca 2013

Tarta czekoladowa z ricottą

Tarta czekoladowa z ricottą


Ten przepis przyda Wam się w sytuacjach kryzysowych, kiedy nie macie zbyt wiele czasu na przesiadywanie w kuchni. Ta prosta czekoladowa tarta jest nie tylko szybka w przygotowaniu ale także niezwykle smaczna. Do jej wykonania potrzebujecie tylko kilka składników. Możecie podać ją z ulubionymi sezonowymi owocami. Z pewnością powtórzę ją latem i ozdobię naszymi pysznymi polskimi truskawkami (pierwszy i ostatni raz kupiłam importowane truskawki poza sezonem). 



Składniki (na formę o średnicy 25 cm):
[przepis własny]
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 250 g ricotty
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 czubate łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 2 jajka
  • 150 ml kremówki+1 łyżeczka cukru pudru+pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • do ozdobienia: truskawki lub inne świeże owoce, np. maliny
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Ricottę miksujemy z cukrem pudrem i czekoladą na gładką masę (w tym momencie warto spróbować masy i dosłodzić wedle preferencji). Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników. Formę do tarty (najlepiej w wykładanym dnem) wykładamy ciastem francuskim. Dokładnie wylepiamy nim boki i spód formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Do formy przelewamy masę czekoladową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu), pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy dalej kolejne 15 minut. W trakcie pieczenia masa czekoladowa może zacząć się unosić. Po upieczeniu opadnie. Ciasto studzimy na metalowej kratce. 
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając po koniec cukier oraz ekstrakt. Przekładamy ją do szprycy, ozdabiamy brzegi ciasta. Tartę podajemy z ulubionymi owocami, np. wiśniami, truskawkami, jeżynami, malinami.

Czas przygotowania: 40 minut.


16 komentarzy :

  1. zapisuję takie szybkie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda, zapewne wyborna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita tarta no i truskawki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow faktycznie prosta a wyglada swietnie:) Na szybki deser jak znalazl:)

    OdpowiedzUsuń
  6. tarta wyglada idealnie *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fantastycznie, coś czuję, że mój mąż by ją pokochał! Z chęcią wypróbuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. takie tarty lubię najbardziej:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, jednak ja poczekam zdecydowanie na polskie truskaweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szybkie, piękne i zapewne pyszne ciacho! A truskawki, no cóż... Nie ma lepszych owoców niż sezonowe...

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dość że musi być pyszne, to jeszcze pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, wygląda cudnie :)
    A co do truskawek, to się zupełnie nie dziwię...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja w tym roku także po raz pierwszy skusiłam się na truskawki z supermarketu. Upiekłam ciasto, z samego rana. Część truskawek została. Po kilku godzinach pokryły się pleśnią...
    Po przepis wrócę za jakiś czas, gdy truskawki będą już na grządkach w ogródku :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam przed chwilą, zaraz spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.