wtorek, 12 marca 2013

Tagine z kurczakiem, marchewką i ciecierzycą

Tagine z kurczakiem, marchewką i ciecierzycą


Nie byłabym sobą, gdybym na III Festiwal Kuchnia Arabskiej nie przygotowała tego dania. Na blogu prezentowałam Wam już kilka moich wariacji na temat tagine z drobiem (tagine z daktylami i miodem, tagine z orzeszkami piniowymi, tagine z brzoskwiniami). Tym razem do dania nie dodawałam żadnych suszonym owoców. Swoją lekką nutę słodyczy zawdzięcza marchewce, lasce cynamonu i odrobinie miodu. Pikantnym akcentem potrawy jest domowa pasta harissa. 

Przepis bierze udział w akcji Andrzeja i Irenki- W widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię. 


TAGINE Z KURCZAKIEM, CIECIERZYCĄ I MARCHEWKĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepsi własny]
  • 1 mała cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 marchewka, obrana, pokrojona w plastry
  • 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300 g), pokrojona w kostkę
  • 200 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 150-200 ml bulionu drobiowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu (użyłam lipowego)
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1-2 łyżeczki pasty harissa
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • sól i pieprz do smaku
  • do posypania:posiekana natka pietruszki
  • do podania: ugotowana kasza kuskus lub bulghur
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę,czosnek i marchew, smażymy 3 minuty. Dodajemy kurczaka, obsmażamy go ze wszystkich stron. Wlewamy pomidory i około 150 ml bulionu. Dodajemy miód, laskę cynamonu, kmin, kolendrę, imbir, pastę harissa. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30 minut, aż marchew będzie miękka. W razie potrzeby podlewamy dodatkowym bulionem. Pod koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę, chwilkę podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z ugotowaną kaszą kuskus.

Czas przygotowania: 40 minut.
(III Festiwal Kuchni Arabskiej

11 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawa propozycja :) Ile należy dodać ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujne oko, już dopisałam:)

      Usuń
  2. wspaniałe danie, dodatek miodu lipowego sprawił, że zapisałam do 'must do'

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna wersja, już lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm pysznie ! nie ma to jak dobry kurczakowy obiadek ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. w sam na rozgrzewkę przy tym nawrocie zimy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealnie wpisuje się w moje ostatnie smakowe wspomnienia :)
    Póki co czekam aż mi się zakiszą cytryny...

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne , rozgrzewające danie ... na tę zimę za oknem:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzy mi się takie oryginalne naczynie do przygotowywania tagine.. Przepis zapisuję ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.