niedziela, 3 marca 2013

Tunezyjska szakszuka

Tunezyjska szakszuka


Na dzisiejsze leniwe śniadanie mistrzów proponuję szakszukę, potrawę o korzeniach tunezyjskich, często jadaną także w innych krajach arabskich. Występuje w różnych wariantach, tematem przewodnim są zawsze jajka w sosie. Przygotowałam szakszukę w chyba najbardziej popularnej wersji, czyli w z pikantnym pomidorowym sosem, z dodatkiem chili, słodkiej papryki i kminu rzymskiego. Warto rozpocząć dzień od takiego śniadania, tym bardziej, gdy sobotę spędziliście na bardzo zakrapianej imprezie.



SZAKSZUKA (TUNEZJA)
Śniadanie Mistrzów #16

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika (w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów, sparzonych i pozbawionych skórki)
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę (lub kolorowe papryki)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki  mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 4 duże jajka
  • sumak (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy dalej 5 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy kmin, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dalej kilka minut, aż masa zgęstnieje. W pomidorowym sosie robimy 4 wgłębienia, wbijamy jajka, solimy je i posypujemy delikatnie sumakiem (jeśli używamy). Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy dalej, aż białka jajek się zetną. Przed podaniem posypujemy szakszukę posiekaną natką pietruszki.




Czas przygotowania: 15 minut.



13 komentarzy :

  1. wygląda świetnie :) chętnie bym się wprosiła na takie śniadanie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam shakshoukę, świetne urozmaicenie śniadania z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych śniadań :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, to musiało być wspaniałe!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastycznie to wygląda i myślę, że równie dobrze smakuje, chociaż nie miałam okazji próbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienite i dla mnie zupełnie nowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zakochałam się w tym daniu! przy następnym wolnym poranku to będzie moje śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj niestety to danie nie dla mnie ....no chyba, ze z całkowicie scietym żółtkiem też by się dało je zrobić:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  9. pyszne sniadanie, choc dla Mnie pewnie i jak obiad :) dosc sycaco wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam śniadania, kocham kumin. Świetna propozycja na leniwe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  12. robię w przyszłym tygodniu :) sumaca sie jeszcze nie dorobiłam, ale kuminu podwójnie sypnę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.