wtorek, 26 marca 2013

Sałatka z kuskusem i faszerowanym kurczakiem

Sałatka z kuskusem i faszerowanym kurczakiem


Sałatki na bazie kaszy kuskus w klimacie kuchni marokańskiej są jednymi z bardziej lubianych przez mojego Połówka. Połączenie wytrawnych składników z bakaliami nie każdemu może przypaść do gustu. Jeśli jednak nie oponujecie przez tego typu daniami, polecam Wam przygotować tę oto sałatkę.   To cudowne zestawienie smaku słodkiego, ostrego i kwaśnego.


SAŁATKA Z KUSKUSEM I FASZEROWANYM KURCZAKIEM


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 200 g kaszy kuskus
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • pół długiego ogórka
  • pół dużej czerwonej papryki
  • pęczek szczypiorku
  • 1/8 szklanki migdałów bez skórki
  • 1 mała chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 filet z kurczaka, faszerowany śliwką
  • dressing: 5 łyżek oliwy EV, 3 łyżki soku z cytryny, 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy ze skórki ogórka, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, paprykę kroimy w kosteczkę. Migdały prażymy na suchej patelni, siekamy w mniejsze kawałki (można użyć płatków migdałów). Chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy. Upieczony filet kroimy w plastry. Gotowy kuskus spulchniamy widelcem, dodajemy do niego wszystkie warzywa i migdały. Łączymy składniki dressingu, zalewamy nim kuskus i mieszamy. Sałatkę rozkładamy pomiędzy 4 talerze, na każdej porcji układamy kilka plastrów kurczaka. 

Czas przygotowania: 40 minut.


    (III Festiwal Kuchni Arabskiej

    6 komentarzy :

    1. bardzo fajna ta sałatka , dawno nie jadłam tej kaszy ;D pysznie skomponowany obiad , po prostu palce lizać ;D

      OdpowiedzUsuń
    2. pięknie wygląda zwłaszcza ten kurczak faszerowany:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo smakowita sałatka, dawno nie jadłam kuskusa:) pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    4. ?????? hmmm jest tu pewna nieścisłość , to nie jest kurczak faszerowany tylko filet z kurczaka , można to nazwać roladką z kurczaka, ale na pewno nie kurczakiem faszerowanym.
      Sorry za uwagę ,ale to ''choroba zawodowa'' .

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie mam nic przeciwko "chorobom zawodowym" :) Nie każdemu w końcu musi wszystko odpowiadać.

        Usuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .