niedziela, 24 marca 2013

Sałatka z jajkiem i roszponką

Sałatka z jajkiem i roszponką

Sałatka z jajkiem

Zielenina na śniadanie? Czemu by nie :-) Dzisiejsza sałatka z jajkiem i roszponką jest jedną z ulubionych sałatek mojego Połówka. Dodatek chrupiącego boczku i słodko-pikantny sos na bazie angielskiej musztardy i miodu doskonale dopełniają całość. Sałatkę najlepiej podawać z chrupiącymi grzankami z bagietki.

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Sałatka z jajkami przepis


SAŁATKA Z JAJKIEM I ROSZPONKĄ
Śniadanie Mistrzów #19

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 garście roszponki, umytej i osuszonej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebulka, posiekana w piórka
  • 4 duże plastry wędzonego boczku, pokrojone w kostkę
  • dressing musztardowo-miodowy: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina, 1 czubata łyżeczka musztardy*, 1 łyżeczka miodu (użyłam lipowego), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Boczek rumienimy na patelni (jeśli jest bardzo chudy, dodajemy odrobinę tłuszczu). Odsączamy na papierowym ręczniku. W misce umieszczamy roszponkę, pomidorki, cebulkę, boczek oraz jajka podzielone na ćwiartki bądź połówki. Przygotowujemy dressing: w słoiczku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do powstania gładkiej emulsji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.

*użyłam angielskiej musztardy, możecie jednak użyć innej ulubionej, np. dijon lub z całymi ziarnami gorczycy

Czas przygotowania: 15 minut.

Sałatka z roszponką i jajkiem

W poszukiwaniu smakowitych przepisów na śniadania
zapraszam Was do działu

16 komentarzy :

  1. uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie podana sałatka, to lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z roszponką:)koniecznie do wypróbowania!

    m.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie śniadaniowe propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie!!! uwielbiam taki dressing!

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno wypróbuję :D myślę, że też trafi w gust mojego Połówka

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ kolorowo i wiosennie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda :) Bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten dressing musi byc obledny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie, z pewnością wypróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiona - na jutro do pracy jako drugie śniadanie...
    Moja wersja jest bez boczku, mam nadzieję, że będzie równie smaczna :)

    Mam do Ciebie pytanie, skąd wziąć takie małe słoiczki na dressing? Bo poleje sobie sałatkę dopiero w pracy, bo tak to chyba wszystko się rozciaprało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością będzie smaczna. Za shaker do sosów może Ci posłużyć mały słoik po musztardzie albo chrzanie (choćby polonaise). A jeśli chcesz jeszcze mniejszy, w sam raz na małą porcję, kup sobie po prostu malutki koncentrat pomidorowy.

      Usuń
    2. ta sałatka stała się jak na razie moją ulubioną :D

      Usuń
    3. Bardzo mnie to cieszy :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb