czwartek, 21 marca 2013

Roladki ze szpinakiem

Roladki ze szpinakiem

Roladki ze szpinakiem przepis

Roladki ze szpinakiem to smaczny i prosty pomysł na mięso drobiowe. Piekę je często latem, podaję do nich wówczas lekką sałatkę z pomidorów. Tym razem jako dodatek do roladek zaserwowałam sos na bazie bazylii i suszonych pomidorów. Całość wyszła naprawdę pysznie, z pewnością w sezonie letnim powtórzę to danie jeszcze nie raz. 

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Roladki z fetą i szpinakiem


ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 150 g liści szpinaku, posiekanego
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 120 g sera feta, pokruszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • sos bazyliowy z suszonymi pomidorami: 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka oliwy, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 30 listków bazylii, 4 suszone pomidory z zalewy, sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy przez około 2 minuty, aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem. W każdej piersi robimy kieszonkę. Filety nadziewamy 1/4 farszu, rozcięcie spinamy przy pomocy wykałaczek lub związujemy nitką. Kurczaka układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut. Roladki ze szpinakiem możecie też usmażyć na patelni. 
Kiedy mięso się piecze, przygotowujemy sos: Jogurt, oliwę, bazylię i posiekane pomidory umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
Upieczone mięso podajemy z sosem oraz ulubioną lekką sałatką.

Czas przygotowania: 30 minut.

Filety z kurczaka ze szpinakiem



15 komentarzy :

  1. roladki uwielbiam :D ale sos z chęcią wypróbuję :D bo same składniki zachęcają, nie mówiąc już o zdjęciach

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię połączeni szpinaku, fety i czosnku zarówno z naleśnikami, pierogami jak i mięsem :) wspaniałe roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. roladki znam, ale ten sos bardzo intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam szpinak :)
    to danie jest w sam raz dla mnie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nadzienie jak najbardziej znajome, ale zazwyczaj używam go do naleśników, ale do kurczaka też muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają przepysznie, uwielbiam szpinak - muszę wypróbować koniecznie Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. dodatek szpinaku zawsze pycha ! fajne te roladki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje roladki wygladaja przepysznie :) uwielbiam wszystko co ma szpinak ;)

    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuszące , kuszące, szczególnie jak uwielbia się szpinak tak jak ja i już nie chce się wiecznie jeść go tylko w postaci papki ;P
    może pojawią się kiedyś u mnie na blogu :)))))
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. ja kocham roladki ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  11. Szpinak do jedna z moich ulubionych rzeczy do upychania w roladkach. Przepis na sos by sie przydal :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aaa, co ja pacze, przeciez jest! Gapa ze mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.