piątek, 29 marca 2013

Pudding chlebowy

Pudding chlebowy

Przepis na pudding chlebowy


Ten przepis przyda się Wam szczególnie po świętach. Jeśli zostanie Wam obeschnięte ciasto drożdżowe lub chałka, możecie je wykorzystać przygotowując smaczny i niedrogi pudding chlebowy. Mój pudding przygotowałam z wielkanocnej chałki, na którą przepis podawałam Wam wczoraj. 

Korzystając z okazji chciałabym życzyć 
Wam Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy! 
Do zobaczenia po świętach


Pudding z chleba



PUDDING CHLEBOWY

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szklanka czerstwej chałki wielkanocnej, pokrojonej w kostkę (mocno upchana)*
  • 2 łyżki rumu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • dodatkowo: cukier do posypania
  • masło do wysmarowania formy
Mleko, jajko, rum, cukier i jajko łączymy za pomocą trzepaczki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wkładamy do niej chałkę, posypujemy rodzynkami i zalewamy mlekiem. Lekko dociskamy i odstawiamy na 5 minut. Wierzch posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez  około 40-45 minut. Pudding najlepiej smakuje podany na ciepło. 

*jeśli macie chałkę bez dodatku bakalii, do puddingu możecie dodać łyżeczkę kandyzowanej skórki z pomarańczy i 1 łyżkę posiekanych moreli.
** jeśli rodzynki są wysuszone, namoczcie je wcześniej w ciepłej wodzie lub alkoholu

Czas przygotowania: 50 minut.

Pudding chlebowy


16 komentarzy :

  1. Musze go zrobić, chyba z rok nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pudding chlebowy! jest taki delikatny..:)
    pozdrawiam ;)
    http://poziomkaikardamon.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam, ale chyba pora to zmienić :)

    wesołych swiąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny pomysl. Nic sie nie zmarnuje :)

    Radosnych i spokojnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pudding, ah ten pudding:) nie sposób mu się oprzeć:) Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pudding chlebowy kusi mnie już od dawna

    Wesołych i smacznych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale! Nigdy nie jadłam puddingu.
    Radosnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny deser!
    Wspaniałych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tobie również Wszystkiego dobrego na święta ;**
    przepyszny pudding *-*

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny sposób "na resztki".

    spokojnych świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdrowych i wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo pudding chlebowy ..muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. już od dawna mam go w planie;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam jeszcze takiego puddingu, ale wyglada smakowicie:). Lubię takie zrumienione pieczywko:)
    Zdrowych i weosłych Świąt życzę i pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  15. Teraz zaluje, ze nie zostal mi nawet kawaleczek ciasta drozdzowego...

    OdpowiedzUsuń
  16. Miałam już jedno podejście do takiego puddingu, ale okazał się, no nie wiem, taki zakalcowaty. Może dalam za dużo tej zalewy w stosunku do ilości pieczywa, bo tu widzę, że nie ma jej aż tyle.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.