czwartek, 14 marca 2013

Pikantny kurczak

Pikantny kurczak


174. Tyle obecnie przepisów na dania z drobiem możecie znaleźć na blogu.  I zapewne na tej liczbie się nie skończy. Dziś moja kolejna propozycja na obiad z kurczakiem w roli głównej.  Do przygotowania potrawy użyłam podudzi z kurczaka, możecie jednak użyć dowolnych elementów. Do marynaty można także włożyć piersi z kurczaka i później ugirllować je na patelni bądź upiec w piekarniku. 


KURCZAK PIECZONY W PIKANTNEJ MARYNACIE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 kg elementów z kurczaka
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu Worcestershire, 1 łyżka sosu chili, szczypta pieprzu, 1 łyżka sosu Chipotle Tabasco, pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Skórę nacinamy w poprzek. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Wkładamy do niej mięso i odstawiamy na minimum 30 minut (lub dłużej). Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 35-45 minut. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. Warto podlewać mięso pozostałą marynatą. Jeśli chcecie, by skórka kurczaka była bardziej chrupiąca, wówczas zamiast piec mięso w naczyniu żaroodpornym, umieśćcie je na metalowej kratce. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temp. do 210-220 stopni. Kurczaka podałam z zapiekanym puree ziemniaczanym. 

Czas przygotowania (razem z czasem marynowania: 1 godzina 15 minut.



14 komentarzy :

  1. Mam do kurczaka pewne zamiłowanie a i pikantnym nie pogardzę :) Nie mam natomiast sosu tabasko, mam za to sos sriracha, myśli że można go użyć jako zamiennika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos Chipotle Tabasco sporządzany jest z papryczek yalapeno suszonych w dymie i ma fajny wędzony posmak. Możesz oczywiście użyć sriracha i dodać więcej wędzonej papryki w proszku do marynaty. Efekt będzie inny, ale nie zmienia to faktu, że i tak będzie smacznie :)

      Usuń
    2. Wędzonej papryki mam pod dostatkiem :) moje ostatnie odkrycie!

      Usuń
  2. jak Ty mnie kusisz tymi swoimi potrawami ;) i jak ja mam zrzucić te 5 kg :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kurczaka na ostro. Fajnie skomponowane składniki marynaty. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę pieczone wygląda ładnie... Czy jest bardzo ostre?

    Pozdrawiam,

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak nie jest przesadnie pikantny (ale to jest także kwestią preferencji osobistych). Zawsze, gdy okaże sę zbyt pikantne, można podać do niego sos jogurtowy.

      Usuń
  5. bardzo lubię tak przyrządzony drób :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowita musi byc ta marynata! A sposobow na przyrzadzenie drobiu nigdy dosc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to jesteś naprawdę niezła ... aż tyle drobiowych przepisów to ja chyba w życiu nie wypróbuję:) .... wielki buzaiak

    OdpowiedzUsuń
  8. ja nie mam nic przeciwko drobiowym przepisom, bo jestem ich największą fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Im wiecej przepisow na kuraka tym lepiej:) To moje ulubione mieso i wciaz szukam inspiracji na jego przygotowanie:) Ten Twoj przepis chyba kiedys wyprobuje bo rodzina powinna zjesc bez problemu:) Wrzuce go na grilla pewnie:) Pozdrowka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.