poniedziałek, 25 marca 2013

Pierś z kurczaka faszerowana śliwkami

Pierś z kurczaka faszerowana śliwkami

Kurczak ze śliwką

Będąc w sklepie mięsnym zdarza mi się dosłownie raz do roku zakupić kilka plastrów jakiejś wędliny. Chętniej sama piekę mięsa na kanapki. Zazwyczaj jest to rolowany boczek bądź szynka. Od czasu do czasu przygotowuję mięsa na słodko, wówczas sięgam po drób. Kurczaka nadzianego śliwkami przygotowuję często na święta. Jest smacznym urozmaiceniem podczas wielkanocnego śniadania.

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Filety z kurczaka nadziewane śliwkami

KURCZAK FASZEROWANY ŚLIWKAMI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 duże piersi z kurczaka (bez polędwiczek) każda o wadze 300 g
  • około 10 suszonych śliwek bez pestek*
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu
W każdej piersi robimy kieszonkę. Wkładamy do niej po 5 śliwek (lub więcej). Otwór kieszonki spinamy wykałaczkami. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, nacieramy pokruszonym rozmarynem. Łączymy składniki marynaty, zalewamy nią filety kurczaka. Odstawiamy na minimum pół godziny. Mięso wyjmujemy z marynaty, układamy w naczyniu żaroodpornym (nie przykrywamy naczynia). Pieczemy przez około 30-35 minut w temp. 180 stopni (jeśli używacie mniejszych piersi, skróćcie czas pieczenia do 25 minut). W trakcie pieczenia warto polewać mięso pozostałą marynatą. Roladki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie kroimy w plastry. Możemy je wykorzystywać jako wędlinę na kanapki, dodatek do sałatek, bądź też zalać je wytrawną galaretką na bazie rosołu.

*używam polskich suszonych śliwek. W okresie zimowym najczęściej do faszerowania mięs używam śliwek wędzonych. Jeśli nie macie dostępu do polskich, użyjcie śliwek kalifornijskich. Jeśli Wasze śliwki są wyschnięte, namoczcie je w ciepłej wodzie, ewentualnie w wodzie wymieszanej z alkoholem, np. z żubrówką lub z koniakiem. Kurczaka możecie również faszerować innymi suszonymi owocami, np. morelami, żurawiną.

Czas przygotowania: 40 minut.

Pierś z kurczaka ze śliwką


11 komentarzy :

  1. Wygląda to bardzo smakowicie! Powiedz mi, czy można śliwki, za którymi nie przepadam, zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w ogole rzadko jadam wedliny. Inna sprawa, ze mies tez nie pieke zbyt czesto. A chyba pora zaczac...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Pięknie Ci to wyszło. Moje roladki wyglądają mniej efektownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliwką to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm pycha. Jak pięknie to wygląda. Nabrałam ochoty na taką pierś z kurczaka.
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  6. z śliwkami *-* pychotka !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie zalalam mieso marynata i bede piec.Napisze pozniej jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, jednak osobiście nie przepadam za śliwkami, tak ogólne wiec pewnie włożę coś innego w kieszonkę, ale z marynaty z miodem na pewno nie zrezygnuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jestem zmuszona zrobić roladki ze śliwką, bo moja cudowna mamusia pokroiła piersi :D Na pewno wykorzystam marynatę :) i dam znać jak wyszły:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.