sobota, 23 marca 2013

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Pesto bazyliowe przepis

Pesto z bazylii (pesto alla genovese) jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych sosów. Jest bardzo proste w przygotowaniu, musicie jednak zaopatrzyć się w moździerz bądź odpowiedni blender. Takie pesto można później wykorzystywać do panino, makaronów, chlebków piadina, stromboli.

Pesto z bazylii przepis

Pesto domowe

PESTO Z BAZYLII

Składniki:
  • 1 szklanka liści bazylii, mocno upchanych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka startego parmezanu (lub grana padano)
  • 1 łyżka startego pecorino romano
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól do smaku
Pesto powinno się ucierać przy pomocy moździerza. Najpierw ucieramy czosnek z odrobiną soli na gładką pastę. Następnie do moździerza wkładamy listki bazylii wraz ze szczyptą soli, ucieramy na pastę. Następnie stale ucierając dodajemy orzeszki, kolejno ser. Na końcu wlewamy strumieniem oliwę cały czas ucierając do uzyskania preferowanej konsystencji. Doprawiamy w razie potrzeby solą do smaku. 
Z racji tego, iż mam niezbyt praktyczny moździerz, przygotowałam pesto w rozdrabniaczu blendera. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką pastę. Jest to szybsza metoda, należy jednak miksować pesto partiami na najniższej mocy, by nie doprowadzić do ogrzania bazylii.  Pesto z bazylii przechowujemy w lodówce w zakręconym słoiczku do około tygodnia czasu. 

Czas przygotowania: 10 minut.

Jak zrobić pesto




    11 komentarzy :

    1. Robię pesto praktycznie cały czas.To hit w mojej rodzinie.Nigdy nie robiłam z innych składników.Czy masz może sprawdzone przepisy.Słyszałam,że z rukoli albo z pestek dyni można przygotować pyszne pesto,ale nie znam składników.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. W takim razie polecę Ci :
        pesto z liści botwinki
        http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/06/pesto-z-botwinki-pieczone-rzodkiewki.html
        pesto z liści rzodkiewki i bazylii
        http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/06/panino-z-pieczona-papryka-kurczakiem-i.html#.UU3w5heZZkk
        pesto ze szpinaku
        http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/08/creste-di-gallo-z-pesto-ze-szpinaku-i.html#.UU3w5heZZkk

        Robiłam jeszcze pesto z rukoli oraz pesto z roszponki, ale widzę, że nie umieściłam nigdy na blogu. Postaram się to w przyszłości nadrobić:)

        Usuń
      2. Bardzo Ci dziękuję,na pewno wypróbuję:)))

        Usuń
    2. Uwielbiam domowe pesto!

      OdpowiedzUsuń
    3. bardzo lubię pesto, też robię je sama w domu bardziej mi smakuje niż takie kupne:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam, najlepsze na świecie!:)

      OdpowiedzUsuń
    5. Nie ma nic lepszego od domowego pesto!;)
      I dokladnie tak jak piszesz, mozna je jesc praktycznie ze wszystkim! Nawet podeszwa buta posmarowana domowym pesto smakuje jak ta lala!;)))

      OdpowiedzUsuń
    6. Moje ulubione pesto, bez dwóch zdań! Zaraz po nim jest pesto z rukoli :-)

      Serdeczne pozdrowienia,
      E.

      OdpowiedzUsuń
    7. Co to pecorino romano?? Gdzie to kupię??

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Twardy dojrzewający ser włoski. Kupisz go w większych marketach.

        Usuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .