piątek, 15 marca 2013

Penne all'arrabbiata

Penne all'arrabbiata

Sos arrabbiata przepis

Ostatnio spędziłam długie popołudnie na przeglądaniu stron włoskojęzycznych. Oglądałam różne filmiki na YT, w których to bardzo temperamentne i krzykliwe Włoszki opowiadały o tym, jak należy przyrządzać niektóre dania o włoskim rodowodzie. Na pierwszy ogień poszedł sos arrabbiata. Klasyk, najprostszy z najprostszych. Ale jak właściwie go zrobić? Na polskich stronach w praktycznie każdym przepisie widniała a to cebula, a to bazylia czy tymianek. Pojawiały się takie dodatki, jak ocet winny, czerwone wino, papryka, a nawet oliwki. Po długich poszukiwaniach na włoskich forach i stronach kulinarnych wypracowałam taki oto przepis. Okazuje się bowiem, że sos ten składa się jedynie z pomidorów, czosnku i chili. Podaje się go z posiekaną natką pietruszki i wiórkami pecorino romano. I tylko tyle. Tak niewiele potrzeba, by uzyskać świetny pikantny sos pomidorowy.

Arrabbiata przepis

PENNE ALL'ARRABBIATA

Składniki (na 2 porcje):
  • 200 g makaronu penne
  • puszka pomidorów bez skórki (wraz z zalewą) o wadze 400 g
  • 1 długa czerwona chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • cukier do smaku (w przypadku kwaskowatych pomidorów)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • wiórki pecorino romano do posypania (opcjonalnie)
Makaron gotujemy al dente (po odcedzeniu nie przelewamy go wodą). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy przez niespełna minutę, uważając, by nie przypalić czosnku. Dodajemy pomidory, gotujemy na wolnym ogniu przez około 7-10 minut, aż całość zgęstnieje (jeśli sos stanie się zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Danie rozkładamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką i pecorino romano. 

Czas przygotowania: 15 minut.

Makaron arrabbiata
Inne przepisy na włoskie pasty znajdziesz w dziale

12 komentarzy :

  1. uwielbiam. robiłam raz wersję z owocami morza, taką wkurzona marinarę. no i fakt, cebula też tam była ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepiej msakuje we wloszech :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czego chcieć więcej, jak jest kuchnia włoska?! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najprostsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dania z makaronami nigdy mi się nie znudzą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam takie proste a efektowne:) Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, a ja taka głodna, bez obiadu... Zjadłabym porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam :) Jeden z moich ulubionych makaronowych klasyków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogladałam ostatnio włoską wyprawe Jamiego i nieźle się ubawiłam:) .... Ty ewnie też oglądając te filmiki:) ... a sam makaron wyglada niezwykle smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sos arrabbiata jest jednym z moich ulubionych dodatkow do makaronu, bo bardzo lubie dania z "pazurem" :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly