piątek, 15 marca 2013

Penne all'arrabbiata

Penne all'arrabbiata

Sos arrabbiata przepis

Ostatnio spędziłam długie popołudnie na przeglądaniu stron włoskojęzycznych. Oglądałam różne filmiki na YT, w których to bardzo temperamentne i krzykliwe Włoszki opowiadały o tym, jak należy przyrządzać niektóre dania o włoskim rodowodzie. Na pierwszy ogień poszedł sos arrabbiata. Klasyk, najprostszy z najprostszych. Ale jak właściwie go zrobić? Na polskich stronach w praktycznie każdym przepisie widniała a to cebula, a to bazylia czy tymianek. Pojawiały się takie dodatki, jak ocet winny, czerwone wino, papryka, a nawet oliwki. Po długich poszukiwaniach na włoskich forach i stronach kulinarnych wypracowałam taki oto przepis. Okazuje się bowiem, że sos ten składa się jedynie z pomidorów, czosnku i chili. Podaje się go z posiekaną natką pietruszki i wiórkami pecorino romano. I tylko tyle. Tak niewiele potrzeba, by uzyskać świetny pikantny sos pomidorowy.

Arrabbiata przepis

PENNE ALL'ARRABBIATA

Składniki (na 2 porcje):
  • 200 g makaronu penne
  • puszka pomidorów bez skórki (wraz z zalewą) o wadze 400 g
  • 1 długa czerwona chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • cukier do smaku (w przypadku kwaskowatych pomidorów)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • wiórki pecorino romano do posypania (opcjonalnie)
Makaron gotujemy al dente (po odcedzeniu nie przelewamy go wodą). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy przez niespełna minutę, uważając, by nie przypalić czosnku. Dodajemy pomidory, gotujemy na wolnym ogniu przez około 7-10 minut, aż całość zgęstnieje (jeśli sos stanie się zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Danie rozkładamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką i pecorino romano. 

Czas przygotowania: 15 minut.

Makaron arrabbiata
Inne przepisy na włoskie pasty znajdziesz w dziale

15 komentarzy :

  1. uwielbiam. robiłam raz wersję z owocami morza, taką wkurzona marinarę. no i fakt, cebula też tam była ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepiej msakuje we wloszech :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czego chcieć więcej, jak jest kuchnia włoska?! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najprostsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dania z makaronami nigdy mi się nie znudzą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam takie proste a efektowne:) Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, a ja taka głodna, bez obiadu... Zjadłabym porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam :) Jeden z moich ulubionych makaronowych klasyków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogladałam ostatnio włoską wyprawe Jamiego i nieźle się ubawiłam:) .... Ty ewnie też oglądając te filmiki:) ... a sam makaron wyglada niezwykle smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sos arrabbiata jest jednym z moich ulubionych dodatkow do makaronu, bo bardzo lubie dania z "pazurem" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przyrządziłam dzisiaj z dosłownie 10 minut na obiad dla taty i brata (do smażącej się papryczki z czosnkiem dodałam kawałki szynki parmeńskiej). Zgodnie stwierdzili, że jest to najlepszy makaron jaki jedli w życiu, a jedli naprawdę sporo, wyszukanych, prostych, domowych i w wymyślnych restauracjach... ogromny komplement! Wyjeżdżamy niedługo na wakacje razem z rodziną i dostałam polecenie zabrania puszek z pomidorami, bo oni sobie życzą ten makaron codziennie :) dziś aż uszy im się trzęsły, a i ja muszę przyznać, że jest po prostu wyśmienity. Ogromnie dziękuję i pozdrawiam! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandro, niemiernie się cieszę! Dodatek szynki z pewnością jeszcze bardziej podkręcił smak sosu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.